Podzemnica olejná – Arachis hypogaea – Arašidy

Arašidy (Arachis hypogaea) obsahujú všetky potrebné živiny ako sú plnohodnotné bielkoviny, niacín, foláty, mangán a cholín potrebné hlavne v prvom trimestri tehotenstva.

Živiny v arašidoch 0,25 šálky (36,50 g)

Živiny

% ODD

mangán 35,5 %
tryptofán 28,1 %
vitamín B 3 22,0 %
kyselina listová 21.9%
meď 21,0%
bielkoviny 18,8%
kalórie (206) 11,0

Arašidy sú veľmi dobrým zdrojom mononenasýtených tukov. Štúdie potvrdzujú význam arašidov pre zdravé srdce. Arašidy a arašidové maslo po pravidelnom niekoľko dňovom užívaní znížilo rizika kardiovaskulárnych ochorení o 21 %, v porovnaní s priemernou užívanou stravou.

Arašidy sú dobrým zdrojom vitamínu E, niacínu, kyseliny listovej, niacínu, mangánu a bielkovín. Niacín je nevyhnutný pre správne fungovanie tráviaceho systému, kože a nervovej sústavy. Je nevyhnutný pri uvoľňovaní energie zo sacharidov a udržiavanie glykémie.

Arašidy obsahujú antioxidanty porovnateľné s antioxidantmi černíc a jahôd. Obsahujú vysoké koncentrácie antioxidačných polyfenolov, predovšetkým kyselinu p – kumarovú. Pražením sa dokonca dosiahne zvýšenie hladiny kyseliny p – kumarovej až o 22 %. Okrem toho, arašidy poskytujú resveratrol, ktorý je prítomný aj v červenom hrozne a červenom víne. V štúdiách na zvieratách, sa resveratrol podieľal na zlepšení prietoku krvi v mozgu až o 30 %, čo výrazne znižovalo riziko mŕtvice. Tým sa potvrdila jeho schopnosť stimulovať produkciu a uvoľňovanie oxidu dusnatého (NO) z molekúl z výstelky ciev s endotelu), ktorý stimuluje okolité svaly k relaxácii. Ak sa napríklad zrýchli tok krvi, bunky výstelky uvoľnia viac oxidu dusnatého, čo spôsobí relaxáciu hladkých svalov. U zvierat, ktoré prijímali dávky resveratrolu, sa zvýšila koncentrácia oxidu dusnatého (NO) 0 25 %. Kyselina p-kumarová je účinná proti rakovine a pôsobí ako silný antioxidant potláčajúci oxidáciu LDL cholesterolu.

Mnohé štúdie potvrdili, že živiny obsiahnuté v arašidoch, vrátane kyseliny listovej, fytosterolov, kyseliny fytovej (inozitol hexafosfát) a resveratrolu, môžu mať protirakovinové účinky. Arašidy sú aj dobrým fytosterolu beta – sisterol.

Kolorektálny karcinóm je častým fatálnym zhubným nádorom u ľudí. Neustále sa zvyšuje percento úmrtí na toto ochorenie. Taiwanskí vedci skúmali vplyv arašidov na inhibíciu rakoviny hrubého v 10 ročnej štúdii, zahŕňajúcej 12.026 mužov a 11.917 žien. Bolo zistené, že pravidelný príjem arašidov vysoko koreluje so znižovaním rizika vzniku rakoviny hlavne u žien. U žien, ktoré konzumovali arašidy len 2 alebo viackrát týždenne, zaznamenali zníženie rizika vzniku rakoviny hrubého čreva o 58 %. U mužov bolo toto percento nižšie (27 %).

Dvadsať rokov zhromažďovania potravinových údajov u viac ako 80.000 žien, viedlo k záveru, že tie, ktoré jedia aspoň za hrsť arašidov týždenne, majú o 25 % nižšie riziko vzniku žlčových kameňov.

Štúdia publikovaná v Journal of Neurology potvrdila, že pravidelná konzumácia niacínu, poskytuje ochranu proti Alzheimerovej chorobe, ako aj ostatným neurodegeneratívnym problémom. Ľudia, ktorí prijímali niacín v množstve 22 mg za deň, o 70 % menej trpeli Alzheimerovou chorobou, než ktorí konzumovali 13 mg denne, u ktorých zaznamenali výraznejší pokles kognitívnych funkcií. Za hrsť arašidov (štvrť šálky), poskytuje štvrtinu odporúčanej dennej dávky niacínu (16 mg/deň mužov a 14 mg/deň ženny).

Arašidy sú náchylné k plesniam a hubovým mikroorganizmom. Ide najmä o aflatoxín, jed produkovaný hubou Aspergillus flavus. Hygienické skladovanie a správna manipulácia s arašidmi prakticky eliminuje riziko aflatoxínu. Arašidy treba skladovať v suchom, chladnom prostredí (huba Aapergillus flavus kolonuje pri teplote 30 – 36 ° C a pri vysokej vlhkosti). Pražené arašidy poskytujú väčšiu ochranu proti aflatoxínu a zároveň sú ľahšie stráviteľnejšie. V domácich podmienkach možno tepelne upravovať arašidy pri teplote 75 °C a expozícii 15- 20 minút, čo predpokladá zachovať zdravé oleje.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *