Bazalka pravá – Ocimum basilicum

Z pôvodnej pravlasti sa bazalka rozšírila z Indie do Európy už v staroveku. Čerstvá či sušená obsahuje množstvo antioxidantov dodávajúcich jej špecifickú vôňu.

Tabuľka –  Živiny v bazalke (2 lyžičky – 2,80 g)

Živiny

% ODD

vitamín K 60,0 %
železo 6,5 %
vápnik 5,9 %
vitamín A 5,2 %
vláknina 4,5 %
mangán 4,5 %
tryptofán 3,1 %
vitamín B 63,0 %
magnézium 2,9 %
vitamín C 2,8 %
draslík 2,7 %
kalórie (7) 0,0 %

Výskumné štúdie s bazalkou preukázali jej jedinečné účinky na zdravie a prevenciu voči ochoreniam, za čo zodpovedajú flavonoidy a prchavé oleje. Silice obsahujú metylchavinol, estragol, linaol, eugenol, cineol a ocimén.

Bazalka obsahuje celý rad biologických aktívnych zložiek, ktoré patria do skupiny flavonoidov. Okrem toho obsahuje taníny a gáfor.

Flavonoidy poskytujú ochranu organizmu na bunkovej úrovni. Štúdie sa zaoberali hlavne orientínom a vicenínom, ktoré sú vo vode rozpustné flavonoidy. Tieto flavonoidy boli predmetom osobitného záujmu v štúdiách týkajúcich sa ľudských bielych krviniek. Orientín a vicenín chránia bunkové štruktúry a chromozómy proti poškodeniam pred poškodením voľnými kyslíkovými radikálmi (ROS).

Prchavé oleje bazalky, ako sú estragol, linalool, cineol, eugenol, sabinén, myrcén a limonén, poskytujú ochranu proti nežiaducemu rastu baktérií. Uvedené druhy prchavých olejov potláčajú rast baktérií Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O 157: H7 (enterohemoragický kmeň baktérií Escherichia coli), Yersinia enterocolitica a Pseudomonas aeruginosa.

Flavonoidy a látky na báze terpénov napomáhajú znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zároveň napomáhajú potláčať rast nádorov.

Esenciálny olej z bazalky, získaný extrakciou z listov vykazuje schopnosť inhibovať niekoľko druhov patogénnych baktérií, ktoré sa stali rezistentné voči bežne používaným antibiotikám. V štúdii publikovanej v časopise Journal of Microbiology bolo potvrdené, že esenciálny olej z bazalky inhibuje kmene baktérií z rodu Staphylococcus, Enterococcus a Pseudomonas, ktoré sú veľmi rozšírené a predstavujú vážný problém pri liečbe, pretože sa u nich vyvinul vysoký stupeň odolnosti voči antibiotikám.

Štúdia v časopise Food Microbiology preukázala, že 1 % roztok silíc bazalky alebo tymiánu ničí infekčné baktérie Shigella, spôsobujúce hnačku a črevné problémy, skôr, ako sú detekované.

Zložka prchavých olejov eugenol, blokuje aktivitu enzýmu cyklooxygenáza (COX – 2), ktorý produkuje prostaglandíny. Estragol vo významnej miere ničí bunky, čo má rovnako potenciálne využitie v protirakovinovej terapii, no neodporúča sa dojčiacim matkám, pre dojčatá a rovnako nie je vhodné dlhodobé používanie drogy.

Bazalka je veľmi dobrým zdrojom vitamínu A (cez jeho koncentráciu beta – karoténu). Beta – karotén je silnejší antioxidant, ako vitamín A. Chráni epitelové bunky (bunky, ktoré tvoria výstelku mnohých telesných štruktúr) pred poškodením voľnými radikálmi, zabraňuje voľným radikálom oxidovať cholesterol v krvnom riečisku. Po oxidácii sa cholesterol hromadí v cievnych stenách, čo znamená začiatok vývoja aterosklerózy, ktorej konečným výsledok môže byť srdcový infarkt alebo cievna mozgová príhoda. Poškodenie voľnými radikálmi môže spôsobovať aj vznik astmy, osteoartritídy a reumatoidnej artritídy. Beta – karotén pomáha aj v týchto prípadoch znižovať progresiu týchto ochorení ochranou buniek pred oxidačným poškodením.

Bazalka je aj dobrým zdrojom horčíka, ktorý podporuje kardiovaskulárne zdravie tým, že zvyšuje dilatáciu krvných ciev, čím zlepšuje krvný obeh a zmierňuje riziko nepravidelného srdcového rytmu alebo spazmy srdcového svalu a ciev.

Bazalka je veľmi dobrým zdrojom železa a vápnika a dobrým zdrojom draslíka, vitamínu C, vlákniny, mangánu, horčíka.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *