Toto korenie obsahuje niektoré z dôležitých rastlinných fytochemických zlúčenín, ktoré sú známe tým, že majú významné antioxidačné vlastnosti a posilňujú imunitu.
Droga má tradičné uplatnenie pri gastrointestinálnych a respiračných ochoreniach.
Silica sa nachádza v semenách v množstve 1,5 – 3 %. Využíva sa ako korenie. Hlavnou zložkou silice, ktorá jej dodáva charakteristickú sladkú, aromatickú chuť je trans – anetol, zásaditý éterický olej prítomný v semenách a metylchavikol (estragol) spolu s anízovými aldehydmi a kumarínmi resp. hydroxykumarínmi a furanokumarínmi. Ďalšie dôležité zlúčeniny nachádzajúce sa v týchto semenách sú p- anizaldehyd, acetofenón, pinén a limonén. Práve tieto vlastnosti esenciálnych olejov sa využívajú v liečbe kašľa, navyše majú významné antibakteriálne vlastnosti. Polyacetylény v nažkách pôsobia proti zápalu a proti mikroorganizmom.
Anízový olej získaný z extrakcie semien nachádza uplatnenie pri príprave mnohých tradičných liekov na podporu trávenia, antiseptických liekov, liekov proti nadúvaniu, liekov na zlepšenie trávenia, vykašliavania, a tiež ako stimulačné tonikum.
Semená sú výborným zdrojom mnohých dôležitých vitamínov skupiny B-komplex, ako pyridoxín, niacín, riboflavín a tiamín. Pyridoxín (vitamín B6) umožňuje zvýšenie GABA (kyselina gama-aminomaslová) resp. jej neurochemickej hladiny v mozgu.
Pikantné semená sú vynikajúcim zdrojom minerálnych látok, ako je vápnik, železo, meď, draslík, mangán, zinok a horčík. 100 g sušených semien obsahuje 36,96 mg alebo 462% odporučenej dennej dávky železa (ODD). Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telesných tekutín, ktorá pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak.
Meď je kofaktorom mnohých dôležitých enzýmov, vrátane C-cytochróm oxidázy a superoxiddismutázy (ďalšie minerálne látky, ktoré slúžia ako kofaktory pre tento enzým sú mangán a zinok). Meď je tiež potrebná pri tvorbe červených krviniek.
Korenie tiež obsahuje značné množstvo antioxidačných vitamínov, ako sú vitamín C a vitamín A.
Pri chronických bolestiach brucha, alebo studenom kašli priam okamžite pomáha pár dúškov nápoja zo semien anízu a horúcej vody. V ľudovom liečiteľstve sa využíva na zvyšovanie produkcie mlieka u dojčiacich žien.
Živiny |
% ODD |
energia 298 kcal | 15% |
sacharidy 54,99 g | 42% |
proteíny 12,37 g | 22% |
tuky celkom 17,77 g | 60% |
cholesterol 0 mg | 0% |
vláknina 41,9 g | 110% |
Vitamíny | |
kyselina listová <1 ug | <1% |
niacín 2,130 mg | 13% |
riboflavín 0,290 mg | 22% |
tiamín 0,239 mg | 20% |
vitamín A 0 IU | 0% |
vitamín C 21 mg | 35% |
Elektrolyty | |
sodík 35 mg | 2% |
draslík 1267 mg | 27% |
Minerálne látky |
|
vápnik 709 mg | 71% |
meď 0,975 mg | 108% |
železo 16,32 mg | 204% |
horčík 330 mg | 83% |
mangán 1,900 mg | 82% |
fosfor 409 mg | 39% |
zinok 4,70 mg | 43% |
Semená koriandra obsahujú mnoho rastlinných fytochemických zlúčenín, ktoré sú známe tým, že majú antioxidačné vlastnosti a podporujú celkovú imunitu.
Charakteristická aromatická chuť semien pochádza z mnohých mastných kyselín a esenciálnych silíc. Koriandrová silica sa používa ako korenie i karminatívum. Niektoré dôležité mastné kyseliny v sušených semenách s ú kyselina petroselinová, kyselina linolová (omega-6- MK), kyselina olejová a kyselina palmitová. Silica získaná destiláciou drogy má dokázané antibakteriálne a fungicídne účinky. Silica obsahuje monoterpény linalol (68%) – hlavná zložka, pinény – a-pinén (10%), limonén, cymén a gáfor, geraniol, kaempfén a terpin. Okrem linalolu sa v silici nachádza aj linalylacetát.Spolu tieto účinné látky pomáhajú pri tráviacich problémoch a proti nadúvaniu. Anetol v nažkách pôsobí proti zápalu a má antibakteriálnu aktivitu. Ďalej olej obsahuje nepríjemne zapáchajúci dekanal.
Koriander je bohatý na vlákninu. 100 g semien poskytuje 41,9 g vlákniny. Väčšina z tejto vlákniny je metabolický inertná, nerozpustná vláknina, ktorá pomáha zvýšiť objem tráveniny tým, že absorbuje vodu v celom tráviacom systéme a pomáha tak zmierniť problémy so zápchou. Vláknina na seba viaže žlčové soli a znižuje ich reabsorpciu v hrubom čreve, čím pomáha znížiť hladinu LDL cholesterolu. Spolu s flavonoidovými antioxidantmi pomáha vláknina chrániť sliznicu hrubého čreva pred rakovinou.
Semená sú vynikajúcim zdrojom minerálnych látok ako železo, meď, vápnik, draslík, mangán, zinok a horčík. Meď je potrebná pri tvorbe červených krviniek. Železo je nevyhnutné pre bunkový metabolizmus a tvorbu červených krviniek. Zinok j e kofaktorom mnohých enzýmov, ktoré regulujú rast a vývoj, tvorbu spermií, trávenie a syntézu nukleových kyselín. Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telesných tekutín, ktorá pomáha riadiť frekvenciu srdca a krvný tlak. Mangán je pre organizmus ako kofalctor pre silný antioxidačný enzým, superoxiddismutázu.
Na rozdiel od iných suchých korenín, semená koriandra obsahujú dostatočné množstvo antioxidačného vitamínu C. 100 g suchých semien poskytuje 21 mg, alebo 35% z ODD tohto vitamínu.
Semená koriandra sú veľkou zásobárňou mnohých životne dôležitých vitamínov skupiny ako sú tiamín, riboflavín a niacín. Ftalidy, kumaríny, polyacetylén a terpenické fytochemické látky stimulujú protirakovinové enzýmy v organizme.
Semená koriandra majú významné účinky pre podporu zdravia ľudí. Pripisujú sa im účinky na podporu zníženia rizika diabetes, protizápalové účinky a účinky na zníženie cholesterolu. Výskumné štúdie potvrdili všetky tri z týchto liečivých účinkov. Koriander pridaný do stravy diabetických myší pomáhal stimulovať sekréciu inzulínu a znížil aj hladinu cukru v krvi. Pri podávaní potkanom, koriander znižoval množstvo oxidovaných tukov na úrovni bunkových membrán. U zvierat s vysokým obsahom cholesterolu, koriander znižoval hladinu LDL cholesterolu, kým hladinu HDL zvyšoval.
Éterický olej z koriandra je bohatý na zdraviu prospešné prospešné fytonutrienty, vrátane karvónu, geraniolu, limonénu, borneolu, gáforu, elemolu a linalolu. Éterický olej okrem podpory trávenia pôsobí účinne aj pri reumatizme.
Limonén má schopnosť ničiť baktérie ako aj plesne, vykazuje aj výrazné protirakovinové účinky.
K flavonoidom koriandra patria kvercitín, kaempferol, rhamnetín a epigenín. Obsahuje aj kyselinu kávovú a chlórogénovú. Zlúčenina dodecenal, ktorá bola laboratórne izolovaná z koriandra, sa ukázala dvakrát tak účinná, ako bežne používané antibiotikum gentamycín, potláčajúci rast baktérii rodu Salmonella. Dodecenal by mohol byť podľa vedcov v potravinárstve využívaný ako aditívna látka proti alimentámym ochoreniam.