Bedrovník anízový – Pimpinella anisum L. – Aníz

Toto korenie obsahuje niektoré z dôležitých rastlinných fytochemických zlúčenín, ktoré sú známe tým, že majú významné antioxidačné vlastnosti a posilňujú imunitu.

Droga má tradičné uplatnenie pri gastrointestinálnych a respiračných ochoreniach.

Silica sa nachádza v semenách v množstve 1,5 – 3 %. Využíva sa ako korenie. Hlavnou zložkou silice, ktorá jej dodáva charakteristickú sladkú, aromatickú chuť je trans – anetol, zásaditý éterický olej prítomný v semenách a metylchavikol (estragol) spolu s anízovými aldehydmi a kumarínmi resp. hydroxykumarínmi a furanokumarínmi. Ďalšie dôležité zlúčeniny nachádzajúce sa v týchto semenách sú p- anizaldehyd, acetofenón, pinén a limonén. Práve tieto vlastnosti esenciálnych olejov sa využívajú v liečbe kašľa, navyše majú významné antibakteriálne vlastnosti. Polyacetylény v nažkách pôsobia proti zápalu a proti mikroorganizmom.

Anízový olej získaný z extrakcie semien nachádza uplatnenie pri príprave mnohých tradičných liekov na podporu trávenia, antiseptických liekov, liekov proti nadúvaniu, liekov na zlepšenie trávenia, vykašliavania, a tiež ako stimulačné tonikum.

Semená sú výborným zdrojom mnohých dôležitých vitamínov skupiny B-komplex, ako pyridoxín, niacín, riboflavín a tiamín. Pyridoxín (vitamín B6) umožňuje zvýšenie GABA (kyselina gama-aminomaslová) resp. jej neurochemickej hladiny v mozgu.

Pikantné semená sú vynikajúcim zdrojom minerálnych látok, ako je vápnik, železo, meď, draslík, mangán, zinok a horčík. 100 g sušených semien obsahuje 36,96 mg alebo 462% odporučenej dennej dávky železa (ODD). Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telesných tekutín, ktorá pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

Meď je kofaktorom mnohých dôležitých enzýmov, vrátane C-cytochróm oxidázy a superoxiddismutázy (ďalšie minerálne látky, ktoré slúžia ako kofaktory pre tento enzým sú mangán a zinok). Meď je tiež potrebná pri tvorbe červených krviniek.

Korenie tiež obsahuje značné množstvo antioxidačných vitamínov, ako sú vitamín C a vitamín A.

Pri chronických bolestiach brucha, alebo studenom kašli priam okamžite pomáha pár dúškov nápoja zo semien anízu a horúcej vody. V ľudovom liečiteľstve sa využíva na zvyšovanie produkcie mlieka u dojčiacich žien.

         Živiny

% ODD

energia 298 kcal 15%
sacharidy 54,99 g 42%
proteíny 12,37 g 22%
tuky celkom 17,77 g 60%
cholesterol 0 mg 0%
vláknina 41,9 g 110%
Vitamíny
kyselina listová <1 ug <1%
niacín 2,130 mg 13%
riboflavín 0,290 mg 22%
tiamín 0,239 mg 20%
vitamín A 0 IU 0%
vitamín C 21 mg 35%
Elektrolyty
sodík 35 mg 2%
draslík 1267 mg 27%

Minerálne látky

vápnik 709 mg 71%
meď 0,975 mg 108%
železo 16,32 mg 204%
horčík 330 mg 83%
mangán 1,900 mg 82%
fosfor 409 mg 39%
zinok 4,70 mg 43%

Semená koriandra obsahujú mnoho rastlinných fytochemických zlúčenín, ktoré sú známe tým, že majú antioxidačné vlastnosti a podporujú celkovú imunitu.

Charakteristická aromatická chuť semien pochádza z mnohých mastných kyselín a esenciálnych silíc. Koriandrová silica sa používa ako korenie i karminatívum. Niektoré dôležité mastné kyseliny v sušených semenách s ú kyselina petroselinová, kyselina linolová (omega-6- MK), kyselina olejová a kyselina palmitová. Silica získaná destiláciou drogy má dokázané antibakteriálne a fungicídne účinky. Silica obsahuje monoterpény linalol (68%) – hlavná zložka, pinény – a-pinén (10%), limonén, cymén a gáfor, geraniol, kaempfén a terpin. Okrem linalolu sa v silici nachádza aj linalylacetát.Spolu tieto účinné látky pomáhajú pri tráviacich problémoch a proti nadúvaniu. Anetol v nažkách pôsobí proti zápalu a má antibakteriálnu aktivitu. Ďalej olej obsahuje nepríjemne zapáchajúci dekanal.

Koriander je bohatý na vlákninu. 100 g semien poskytuje 41,9 g vlákniny. Väčšina z tejto vlákniny je metabolický inertná, nerozpustná vláknina, ktorá pomáha zvýšiť objem tráveniny tým, že absorbuje vodu v celom tráviacom systéme a pomáha tak zmierniť problémy so zápchou. Vláknina na seba viaže žlčové soli a znižuje ich reabsorpciu v hrubom čreve, čím pomáha znížiť hladinu LDL cholesterolu. Spolu s flavonoidovými antioxidantmi pomáha vláknina chrániť sliznicu hrubého čreva pred rakovinou.

Semená sú vynikajúcim zdrojom minerálnych látok ako železo, meď, vápnik, draslík, mangán, zinok a horčík. Meď je potrebná pri tvorbe červených krviniek. Železo je nevyhnutné pre bunkový metabolizmus a tvorbu červených krviniek. Zinok j e kofaktorom mnohých enzýmov, ktoré regulujú rast a vývoj, tvorbu spermií, trávenie a syntézu nukleových kyselín. Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telesných tekutín, ktorá pomáha riadiť frekvenciu srdca a krvný tlak. Mangán je pre organizmus ako kofalctor pre silný antioxidačný enzým, superoxiddismutázu.

Na rozdiel od iných suchých korenín, semená koriandra obsahujú dostatočné množstvo antioxidačného vitamínu C. 100 g suchých semien poskytuje 21 mg, alebo 35% z ODD tohto vitamínu.

Semená koriandra sú veľkou zásobárňou mnohých životne dôležitých vitamínov skupiny ako sú tiamín, riboflavín a niacín. Ftalidy, kumaríny, polyacetylén a terpenické fytochemické látky stimulujú protirakovinové enzýmy v organizme.

Semená koriandra majú významné účinky pre podporu zdravia ľudí. Pripisujú sa im účinky na podporu zníženia rizika diabetes, protizápalové účinky a účinky na zníženie cholesterolu. Výskumné štúdie potvrdili všetky tri z týchto liečivých účinkov. Koriander pridaný do stravy diabetických myší pomáhal stimulovať sekréciu inzulínu a znížil aj hladinu cukru v krvi. Pri podávaní potkanom, koriander znižoval množstvo oxidovaných tukov na úrovni bunkových membrán. U zvierat s vysokým obsahom cholesterolu, koriander znižoval hladinu LDL cholesterolu, kým hladinu HDL zvyšoval.

Éterický olej z koriandra je bohatý na zdraviu prospešné prospešné fytonutrienty, vrátane karvónu, geraniolu, limonénu, borneolu, gáforu, elemolu a linalolu. Éterický olej okrem podpory trávenia pôsobí účinne aj pri reumatizme.

Limonén má schopnosť ničiť baktérie ako aj plesne, vykazuje aj výrazné protirakovinové účinky.

K flavonoidom koriandra patria kvercitín, kaempferol, rhamnetín a epigenín. Obsahuje aj kyselinu kávovú a chlórogénovú. Zlúčenina dodecenal, ktorá bola laboratórne izolovaná z koriandra, sa ukázala dvakrát tak účinná, ako bežne používané antibiotikum gentamycín, potláčajúci rast baktérii rodu Salmonella. Dodecenal by mohol byť podľa vedcov v potravinárstve využívaný ako aditívna látka proti alimentámym ochoreniam.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *