Brusnica čučoriedková – Použitie

Brusnica čučoriedková je bez pachu, má slabo zvieravú, kyslasto-sladkú chuť. Listy obsahujú triesloviny a glukokiníny (myrtillín), ktoré znižujú hladinu cukru v krvi, sacharidy, organické kyseliny s veľkým množstvom kyseliny askorbovej a flavonoidy. brusnica-cucoriedkovaPlody obsahujú triesloviny, zmes antokyánov, organické kyseliny, pektíny, sacharidy, karotenoidy, vitamíny skupiny B a minerálne látky chróm a fosfor.

Droga sa vyznačuje baktericídnymi účinkami, pôsobí dezinfekčne na tráviacu sústavu – upravuje poruchy trávenia a priaznivo ovplyvňuje zápaly močových ciest. Čaj z listovej drogy v zmesi s vňaťou j astrabiny a fazuľových strukov sa odporúča piť každý druhý deň pri ochorení na cukrovku.

Liečivý čaj proti kŕčom, črevnému kataru alebo črevnej infekcii pripravíme z 5 g podzemku nátržníka, 5 g dubovej kôry, 5 g podzemku puškvorca, 5 g orechových listov, 5 g materinej dúšky a 5 g plodov čučoriedky.

Plod čučoriedky sa používa pri zápche a zápaloch ústnej dutiny. Klinicky sa dokázalo, že myrtillíny  plodu znižujú riziko poškodenia krvných vlásočníc a zlepšujú stav šerosleposti, pomáhajú pri nedostatočnej ostrosti zraku.

Sušené plody už v minulosti používali pri liečbe hnačkovitého ochorenia a v prípade otravy jedlom. Plody čučoriedky nemajú prirodzených škodcov, a preto ich zaraďujeme medzi najzdravšie druhy ovocia.

Okrem liečiteľstva je možné čučoriedku používať ako koreninu, pretože má pikantnú chuť. Konzumuje sa vo forme lekváru, vína, džemu a sirupu. Čučoriedky však môžu vyvolať

alergickú reakciu, ktorá sa prejavuje opuchnutím pier a očných viečok alebo aj svrbiacou vyrážkou.
Na prípravu záparu z listov sa používa priemerná jednotlivá dávka 1g alebo 5 g pokrájaných suchých plodov. Na odvar z plodov sa používa jednotlivá dávka 10 g. Účinné sú aj nižšie dávky – 1 kávová lyžička drogy na šálku odvaru.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *