Čakanka obyčajná – Použitie

Koreň čakanky obsahuje inulín (zásobná látka astrovitých rastlín, ktorá sa v nich ukladá namiesto škrobu), triesloviny, živicu, sliz, minerálne látky, mliečnu šťavu s horkými látkami. V listoch je glykozid cichorín, inulín, minerálne látky železo, vápnik, fosfor a horčík. cakanka-obycajnaNemá pach a chutí horko.

Droga pôsobí močopudne, podporuje činnosť žalúdka a zvyšuje chuť dojedla. Používa sa pri liečbe cukrovky, podporuje činnosť obličiek, pôsobí aj žlčopudne.

Vňať má tie isté účinky ako koreň, ale podstatne slabšie. Koreň sa pridáva do diuretických a antidiabetických čajovín. Čakanková droga sa najčastejšie kombinuje s koreňom púpavy, rumančekom a jablčníkom.

Čakanka tvorí súčasť čajových zmesí proti jarnej únave. Zmes pozostáva z vňate rebríčka (20 g), čakankovej drogy (20 g), vňate ľubovníka (20 g), listov rozmarínu alebo šalvie (10 g) a z listov žihľavy (30 g). Užívanie: 2 lyžičky zmesi zaliať pohárom vriacej vody a piť nalačno 3-krát denne. Čakankový čaj pôsobí upokojujúco i pri častom nočnom prebúdzaní. Čakankové púčiky sú výborná lahôdková zelenina. Zvyčajne sa pripravuje zápar z 15 – 20 g práškovaného koreňa na dva poháre vody. Z vňate sa pripravuje zápar (1 kávová lyžička na šálku vody), pije sa 2- až 3- krát denne.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *