Celiakia, precitlivenosť na glutén (lepok), je dôsledkom alergickej reakcie sliznice tenkého čreva na túto bielkovinu. (Keďže lepok sa nachádza v obilných zrnách, možno sa mu v normálnej strave vyhnúť len ťažko.) Sliznica čreva sa postupne stáva hladkou, čo zabraňuje dobrému vstrebávaniu a premene živín. Dieťa neprospieva, pretože bielkoviny, energia, vitamíny a minerály odchádzajú z tela v stolici a vzhľadom na nedostatok živín zvyčajne vyzerá nešťastné a mrzuté. Príznaky celiakie sa zvyčajne začínajú zjavovať už o niekoľko týždňov po zaradení obilnín do stravy.
Celiakia, ktorá sa nediagnostikuje a nelieči zmenou stravy, spôsobuje nafúknutie bruška (vetrami) a paličkovité končatiny. Najmä zadoček býva sploštený, vychudnutý a ochabnutý.
Je to vážne?
Celiakia, ktorá sa nediagnostikuje, je vždy závažným ochorením, pretože významne brzdí rast dieťaťa.
Možné príznaky
- Časté, objemné, bledé, zapáchajúce stolice, ktoré sa ťažko splachujú, pretože sú plné tuku.
- Dieťa neprospieva.
- Vetrami nafúknuté bruško.
- Paličkovité končatiny.
- Podráždenosť a letargia.
- Ochabnutý a sploštený zadoček.
Čo by sme mali urobiť najprv?
Ak onedlho po zaradení obilnín do stravy stolica začína zapáchať a vylučuje sa často, zistite, či pri splachovaní nepláva návode. Bez odporučenia lekára nezavádzajte bezgluténovú stravu. Možno, že by ste tak znížili príjem bielkovín a zbytočne spôsobili problémy. Ak dieťa nepriberá a má časté a zapáchajúce stolice, navštívte lekára čo najskôr.
Čo pravdepodobne urobí lekár?
- Diagnóza celiakie sa potvrdzuje krvnou skúškou a vyšetrením stolice. Ak výsledky naznačia pravdepodobný výskyt tohto ochorenia, dieťa bude hospitalizované. V nemocnici sa podrobí biopsii. (Je to odobratie maličkého kúska črevného tkaniva, ktoré sa robí v znecit- livení. Vyňatá vzorka sa potom posiela na mikroskopické vyšetrenie.)
- Po potvrdení diagnózy musí postihnutý až do konca života konzumovať bezlepkovú stravu. Jej zloženie vám odporučí odborník na diéty. Reakcia na bezgluténovú diétu vás prekvapí hneď od začiatku. Už o niekoľko dní sa dieťaťu zlepší nálada i chuť do jedenia, stolice začnú byť normálne.
Ako môžeme pomôcť sami?
Najlepším spôsobom zavedenia osobitnej diéty je príprava bezlepkových jedál pre celú rodinu; dieťa sa nebude cítiť „iné“. V súčasnosti už existujú špeciálne bezlepkové múky a taktiež niektoré obilniny – napr. kukurica, ryža a pohánka – neobsahujú glutén. Recepty na prípravu bezlepkových jedál možno nájsť aj v špeciálnych publikáciách (zameraných na diéty).
- Odborník na diéty zoznámi rodičov s potravinami, ktorým sa treba vyhýbať: glutén obsahujú napríklad zmrzliny, mušli, kakaový prášok a horčica.
- Pri nákupe polotovarov a hotových jedál si dobre prezrite ich obaly, pretože niektoré z prísad môžu obsahovať glutén.
- Počas dospievania dieťaťa mu musíte ustavične zdôrazňovať potrebu opatrnosti pri jedení stravy, ktorú ste nepripravili vy sami, a preto neviete, či neobsahuje lepok. Problémy vznikajú najmä pri konzumovaní jedál v školskej jedálni, na oslavách a v reštauráciách. Pomocou starostlivého plánovania sa vám však určite podarí docieliť, že sa vaše dieťa prestane cítiť „nenormálne“