Chmeľ obyčajný -Použitie

Šištice obsahujú najmä silicu, zmes živíc (humulón, lupulín), flavonoidy, triesloviny, cholín a puríny. Lupulín obsahuje okrem silice a živice aj vosky. chmel-obycajnyV žliazkach sa tvoria aj látky s hormonálnym a protibakteriálnym účinkom.

Chmeľ prvýkrát použili pri výrobe piva v 14. storočí vo Flandersku. Slúžil aj ako korenina, liečivo alebo horčinový prostriedok. Chmeľové žliazky s obsahom lupulínu pre medicínske účinky objavil v roku 1803 Deroche. Chmeľ aromatizuje (horciny a silice) a konzervuje pivo (vplyvom antibakteriálnych vlastností). Ďalej má účinky protikŕčové, močopudné a tíši bolesť, najmä pri reumatizme. Pôsobí upokojujúco.

Je účinnou súčasťou posilňujúcich kúpeľov. Používa sa aj na zmiernenie črevných ochorení a pri nedostatočnom vylučovaní žalúdočnej šťavy. Zápar zo Strobilus lupuli má jednotlivú dávku 0,5 g. Maximálna jednotlivá dávka je 10 g, maximálna denná dávka je 15 g. Môže sa užívať aj vo forme macerátu. Chmeľ u citlivých ľudí niekedy vyvoláva alergické prejavy, ako sú kožné a očné zápaly, vyrážky, vracanie, spomalenie dychu a podobne.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *