Chren dedinský – Armoracia rusticana

Kŕen selský

V mladosti sa mi doma viackrát ušlo strúhanie chrenu, lebo naši ho mali radi a často sme ho jedli. Vždy som si pri tom riadne poplakala a nedokázala pochopiť, ako môže niekto takú strašnú štipľavosť jesť a ešte k tomu s chuťou. Časom človek vo všeličom dospeje, aj ja som sa s ním zmierila, len ho pred jedením nechám trochu postáť, aby stratil prílišnú ostrosť.Chren-dedinsky

Chren je našou známou burinou a súčasne kultúrnou plodinou. Rastie voľne na vlhkých hlinitých pôdach alebo sa pestuje. V plnom kvete je to veľká dekoratívna rastlina s bohatými bielymi kvetmi, ktorá svojou krásou už zďaleka padne do oka. Na liečebné aj konzumné ciele sa používa len koreň, ktorý sa vykopáva v jeseni. Ja ho na oba druhy použitia kupujem ako zeleninu v obchode alebo na trhu. Dávam prednosť čerstvým koreňom pred konzervárensky spracovanými.

O chrene platí podobné odporúčanie ako o cesnaku alebo kapuste. Je to mimo­riadne zdravá potrava, obsahuje pre organizmus množstvo veľmi cenných látok, vrá­tane vitamínu C. Naučme sa jesť ho čo najviac, využívajme ho do rôznych druhov ša­látov a ako prílohu k jedlám. Už tým robíme pre svoje zdravie užitočnú prevenciu. Domovskou oblasťou chrenu je východné Stredomorie, odkiaľ sa pre svoje chuťo­vé vlastnosti rozšíril do celej Európy. Od začiatku sa používal aj na liečebné účely, le­bo má mnoho dobrých účinkov. Tým, že povzbudzuje žalúdočnú a črevnú činnosť, pomáha pri chorobách tráviacej sústavy, odstraňuje žalúdočné kŕče, celkove posil­ňuje, zvyšuje krvný tlak, čistí krv, je mierne močopudný a slúži ako prevencia proti infekčným chorobám. Čerstvý postrúhaný koreň konzumujeme s trochou vhodného jedla, napríklad s čiernym chlebom s maslom alebo so syrom, možno tiež obvyklým spôsobom pripraviť macerát vo víne alebo pálenke. Na čistenie krvi, ako prevenciu proti nákazám, napr. v chrípkovom období, aj pri chorobách priedušiek, berieme tri­krát denne lyžicu chrenového sirupu. Získame ho tak, že čerstvý, šťavnatý koreň po­krájame na tenké plátky, posypeme tmavým cukrom a zachytávame vylučujúcu sa šťavu. Protibakteriálne účinky chrenu, ktoré ľahko prenikajú cez pokožku do organiz­mu, sa využívajú zvonku pri reume, rôznych povrchových zápaloch, nervových bo­lestiach a opuchoch po omrzlinách. Pri bolestiach hlavy sa odporúča nanášať na spánky chrenový lieh alebo olej, kúsok chrenu možno priložiť aj na boľavý zub.

Ani liečebnú dobrotu chrenu netreba preháňať, lebo vnútorne dráždi sliznice a obličky, zvonku zas môže spôsobiť poškodenie pokožky a vznik pľuzgierov.

Chrenová placka:

Postrúhaný koreň chrenu zmiešame s troškou múky a masla, vyformujeme v tenkom plátne do tvaru placky a prikladáme na boľavé miesto. Predtým pokožku dobre nakrémujeme, lebo placka „páli“, dobre však „vyťahá“ bolesť.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *