Korenie obsahuje celý rad dôležitých fytochemických zlúčenín, o ktorých je známe, že majú preventívne účinky voči chorobám, čím podporujú aj celkovú imunitu ľudského organizmu. Korenie má protizápalové vlastnosti a pomáha predchádzať nadúvaniu a problémami s tými spojenými.
Čierne korenie obsahuje množstvo éterických olejov, ako je amínalkaloid – piperín, ktorý dodáva koreniu silnú pikantnú ostrú chuť. Tiež obsahuje rad monoterpénov akošú sabinén, pinén, limonén, terpenén, myrcén, ktoré koreniu dodávajú jeho typickú aromatickú vôňu a chuť. Tieto účinné látky v korení môžu zvýšiť črevnú motilitu, rovnako ako proces trávenia tým, že zvyšujú gastrointestinálnu sekréciu enzýmov. Bolo tiež zistené, že čierne korenie môže zvýšiť absorpciu selénu, vitamínov skupiny B, beta-karoténu, ako aj ďalších živín z potravy.
Piperín zvyšuje absoprpciu kurkumínu a čajových polyfenolov – látok s nízkou biologickou dostupnosťou a tým vo výraznej miere zefektívňuje ich protinádorový efekt. Štúdie v podmienkach in vivo aj in vitro dokumentujú, že súčasné podávanie piplartínu (ďalší alkaloid rodu Piper) zvyšuje účinnosť protinádorového terapeutika 5-fluororacilu. Viaceré štúdie preukázali účinnosť piperínu metastázam pľúcneho tumoru u zvierat. Významným mechanizmom pôsobenia piperínu je priamy vplyv na vývoj kmeňových buniek prsníka inhibíciou tvorby mamosfér.
Čierne korenie obsahuje dostatočné množstvo minerálnych látok, ako je draslík, vápnik, zinok, mangán, železo a horčík. Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telových tekutín, ktorá pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Mangán je pre organizmus ako kofaktor pre antioxidačný enzým, superoxid dismutázu. Železo je nevyhnutné pre bunkové dýchanie a produkciu krvných buniek.
Je tiež vynikajúcim zdrojom mnohých životne dôležitých vitamínov skupiny B, ako pyridoxín, riboflavín, tiamín a niacín.
Korenie je dobrým zdrojom mnohých antioxidačných vitamínov, ako je vitamín C a vitamín A. Je tiež bohaté na polyfenolické antioxidanty, ako sú karotény, kryptoxantíny, zeaxantín a lykopén. Tieto látky pomáhajú telu odstrániť škodlivé voľné radikály a tým chrániť telo pred rakovinou a inými závažnými ochoreniami.
Živiny v čiernom korení (v 100 g)
Živiny |
% ODD |
energia 255 Kcal | 13% |
sacharidy 64,81 g | 49% |
proteín 10,95 g | 19.5% |
tuk celkom 3,26 g | 11% |
cholesterol 0 mg | 0% |
vláknina 26,5 g | 69% |
Vitamíny |
|
cholin 11,3 mg | 2% |
kyselina listová 10 μg | 2.5% |
niacín 1,142 mg | 7% |
pyridoxín 0,340 mg | 26% |
riboflavín 0,240 mg | 18% |
tiamín 0,109 mg | 9% |
vitamín A 299 μg | 10% |
vitamín C 21 mg | 35% |
vitamín E-y 4,56 mg | 30% |
vitamín K 163,7 μg | 136% |
Elektrolyty |
|
sodík 44 mg | 3% |
draslík 1259 mg | 27% |
Minerálne látky |
|
vápnik 437 mg | 44% |
meď 1,127 mg | 122% |
železo 28,86 mg | 360% |
horčík 194 mg | 48.5% |
mangán 5,625 mg | 244,5% |
fosfor 173 mg | 25% |
zinok 1,42 mg | 13% |
Fytoživiny |
|
P – karotén, 156 μg | – |
P – kryptoxantín 48 μg | – |
luteín-zeaxantín 205 μg | – |
lykopén 6 μg | – |
Čierne korenie stimuluje chuťové poháriky, ktoré podporujú produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, čo v konečnom dôsledku zlepšuje trávenie. Čierne korenie je už dávno uznávané pre svoju schopnosť stimulovať chuť do jedenia ako aj prinášať úľavu od nevoľnosti. Kyselina chlorovodíková je nevyhnutná pre trávenie proteínov a ďalších zložiek potravy v žalúdku. Keď je produkcia kyseliny chlorovodíkovej nedostatočná, trávenie jedla v žalúdku trvá dlhšiu dobu, čo vedie k páleniu záhy alebo poruchám trávenia. Kyselina chlorovodíková sa môže dostať aj do čreva, kde môže byť použitá ako zdroj potravy pre nepriateľské črevné baktérie, ktorých činnosťou vzniká plyn, podráždenie, alebo hnačka či zápcha.
Čierne korenie má karminitívne účinky, (pomáha predchádzať tvorbe črevných plynov). Podporuje potenie a má diuretické účinky (podporuje vylučovanie). Čierne korenie vykazuje antioxidačné a antibakteriálne účinky, čím podporuje zdravie tráviaceho traktu. Vonkajšia vrstva korenia stimuluje odbúravanie tukových buniek.