Dna – príznaky – liečba – diéta

Dnu zaviňuje taká porucha látkovej premeny, pri ktorej sa kyselina močová hromadí v krvi a ukladá v tkanivách, najmä na kĺbových chrupkách. Látky, z ktorých vzniká kyselina močová (tzv. nukleoproteidy), nachodia sa v rozličných potravinách (mäso, vnútornosti, surové kvasnice, fazuľa, hrach, hríbky atď.).dna

V minulosti bola dna dosť rozšírená. Preto lekári prikazovali značne obmedziť množstvo mäsa v strave. Z tohto vlastne pochádza starý, medzi ľuďmi veľmi rozšírený názor, že pri reuma­tických chorobách sa nesmie jesť mäso, lebo z neho vraj vzni­kajú škodlivé látky, ktoré sa ukladajú v organizme a zapríči­ňujú „reumu“.

Choroba postihuje prevažne mužov, väčšinou tuč­ných, ktorí sa prejedajú, mnoho pijú a málo sa pohybujú. Už starí lekári si všimli, že táto porucha látkovej premeny sa vyskytuje viac v rodinách s ne­správnou životosprávou.

Dna môže prebiehať prudko (akútne), alebo môže trvať dlhší čas (chronicky). Akútna dna obyčajne prichodí v záchvatoch. Ohlási sa náhle prudkou bolesťou v niektorom kĺbe, obyčajne na nohe. Zakrátko kĺb opuchne a koža nad ním sa zapáli. Záchvat sa opakuje v nepravidelných inter­valoch, málokedy býva ojedinelý. Trvá niekoľko hodín alebo dní a môže prestať aj sám. Obyčajne však treba podať liek, lebo bolesti bývajú také prenikavé, že chorý kričí a domáha sa pomoci. Záchvat obyčajne vyvoláva diétna chyba (prejedenie sa niektorými pokrmami), ale nezriedka ho zaviní nadmerná telesná námaha, roz­čúlenie, strach alebo iné príčiny.

Spočiatku nezostávajú na kĺboch trvalé chorobné zmeny; postihnutý je po záchvate celkom zdravý. Pri dlhšom trvaní choroby a častejších záchvatoch kĺby zhrubnú a môžu sa deformovať.

Chronická dna príde pomaly s bolesťami drob­ných kĺbov rúk a nôh, zápästí, lakťov, kolien alebo členkov. Po určitom čase postihnuté kĺby zhrubnú. Po dlhšom priebehu môžu vzniknúť i deformácie (ako pri progresívnej artritíde).

Okrem chorobných zmien na kĺboch sa niekedy ob­javujú i kožné prejavy, a to ekzémy, svrbenie kože a zvláštne pľuzgieriky na chodidlách, naplnené žltkas­tou tekutinou.

Pre dnu bývajú charakteristické najmä tzv. tofy. Sú to guľovité alebo nepravidelné zrnká veľkosti pro­sa až hrachu, ktoré vzniknú nahromadením kyseliny močovej a jej solí na niektorých miestach v tele. Mož­no ich nahmatať v okolí kĺbov a na ušniciach ako malé podkožné hrbolčeky; niekedy sú uložené na po­vrchu, takže sa dajú vylúpnuť. Ak sa podarí získať takéto zrnko (tofus) a vyšetriť v laboratóriu, možno pakostnicu bezpečne dokázať. Inak určiť diagnózu je niekedy dosť ťažko, najmä pri chronickej forme; je potrebné chorého dôkladne a vše­stranne vyšetriť. Na liečenie dny sa majú používať lieky podľa toho, či je priebeh akútny alebo chronický. Cenné služby robí aj kúpeľná liečba; neslobodno ju však predpísať pri akútnych formách, lebo by mohla vyvolať záchvat. Nevyhnutnou častou liečby je diéta a životospráva.

Ako sme už uviedli, dna obyčajne postihuje najmä ľudí zvyknutých prejedať sa a málo sa pohybovať. Vše­obecne v stravovaní platí zásada striedmosti. Kto sa chce vyhnúť záchvatu, musí sa vystríhať niektorých potravín, ako sú: pečeň, obličky, brzlík, mozog, divina, údeniny, mäsové vývary, sardinky, huspeniny, konzer­vované, solené a nakladané mäsá, paštéty, majonézy, ostré syry, strukoviny, hríby. Opatrne a len v malom množstve sa dovoľuje čerstvé jemné mäso. Varením mäso stráca až 50% látok, z ktorých vzniká kyselina močová, preto pri každej príprave mäso najprv po­varíme; vývar chorému nepodáme. Ďalej treba upraviť životosprávu: zmeniť sedavý spô­sob života, čo najviac sa pohybovať na čerstvom vzdu­chu, podľa možnosti športovať a každé ráno pravi­delne cvičiť.

Rozumnou výživou s primeraným množstvom všet­kých zložiek a vhodnou životosprávou treba udržovať priemernú váhu tela.

Please follow and like us:
0

Komentoval článok “Dna – príznaky – liečba – diéta

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *