Ďumbier lekársky – Zingiber officinale – Zázvor

Ďumbier lekársky patrí medzi najstaršie požívatiny a liečivá na svete (v súčasnosti je to superpotravina). Koreň (podzemok, rhizóm) zázvoru bol cenený ako korenie i ako liek. Je bohatý na horčík, vápnik, fosfor, železo, draslík a vitamín C. Významnou zložkou je asparagín, ktorý je močopudný a 2,5 – 3% éterických olejov dodávajúcich zázvoru typickú vôňu a chuť.

Ďumbier sa predáva ako čerstvý koreň, mletý, zaváraný alebo kandizovaný. V Číne sa čerstvý koreň (sheng jang) využíva ako diaforetikum a expektorancium pri prechladnutí či chrípke. Usušený koreň (gan jiang) slúži na zahriatie a stimuláciu žalúdka resp. pľúc.

Aromatický, ostrý a korenistý zázvor dodáva jedlám neopakovateľnú chuť. Zázvor je podzemok pevnej, priečne pruhovanej textúry. Zázvor môže byť žltej, bielej, alebo červenej farby, v závislosti od odrody. V ajurvédskej medicíne sa zázvor považuje za univerzálny liek.

V ázijských krajinách sa využíva na podporenie trávenia a celkovej chuti do jedla, urýchľuje celkový metabolizmus, má antioxidačné, antiseptické a spazmolytické účinky. Na významný obsah živín poukazuje aj naša tabuľka

 Živiny

% ODD

energia 347 kcal 17,4%
bielkoviny 79,5 %
tuk 8,5 %
minerálne látky 79,5 %
sacharidy 30,8 %
vláknina 52,1 %
cukor 3,8 %
vápnik 11,6%
železo 64,0 %
horčík 46,0 %
fosfor 14,8 %
draslík 28,6 %
sodík 1,3 %
zinok 31,5%
meď 24,0 %
mangán 1325,0 %
selén 55,0 %
vitamín C 11,7%
vitamín B1 3,1 %
vitamín B2 10,9%
vitamín B 3 25,8 %
vitamín B 6 42,0 %
vitamín B 9 9,8 %
vitamín A 2,9 %
vitamín E 156,7%
vitamín K 1,0%
nasýtené mastné kyseliny 9,7 %
voda 9,38 g

Účinnými látkami v zázvore sú tzv. oleoživice – gingeroly, šogaoly, gingerdióny, gingerdioly a zingeróny, ktoré vykazujú zároveň silné antioxidačné vlastnosti. Ďalšími zložkami sú príbuzné fenylketoderiváty diarylheptóny, diterpény, kyselina-6-gingesulfónovú, monoaeyldigalaktozyl glyeerol a kyselinu linolová. Za dôležité môžeme považovať hlavne obsahové látky silice, ktoré stimulujú vylučovanie slín, žalúdočných štiav a žlče, zmierňujú nevoľnosť a nadúvanie. Medzi aktívne zložky patria aj monoterpénové a sesviterpénové prchavé oleje. Všetky tieto zložky sú účinné v prevencii srdcovo – cievnych ochorení ako aj rakoviny. Silica (0,25 – 3,3 %) je zložená prevažne z monoterpénov (geranial, neral, kampfén, bomeol a beta – felandrén) a seskviterpénov (beta – seskvifelandrén, beta – bisabolén, krkumén a alfa – zingiberén). Šoagoly sú látky so silným protizápalovým účinkom a používajú sa ako imunosupresívum (na zvýšenie odolnosti organizmu v dôsledku liečby kortikoidmi, cystostatikmi resp. v dôsledku niektorých ochorení.

Zázvor má historicky dlhú tradíciu v užívaní pri zmierňovaní príznakov tráviaceho traktu. Zázvor vo významej miere stimuluje vylučovanie slín, čím napomáha procesu trávenia.

Zázvor je považovaný za vynikajúci liek proti nadúvaniu a ako črevné spazmolytikum (uvoľňovanie a upokojovanie črevného traktu). Výskumné štúdie dokazujú, že zázvor má mnoho terapeutických vlastností, vrátane antioxidačných účinkov, schopnosť inhibovať tvorbu zápalových látok a má priame protizápalové účinky. Je veľmi účinný v prevencii príznakov kinetózy, najmä morskej choroby, vrátane závratov, nevoľnosti, zvracania a studeného potu.

Zázvor je veľmi užitočný pri znižovaní nevoľnosti a zvracania v tehotenstve, a to aj v prípade veľmi ťažkých foriem hyperemesis gravidarum, stavu, ktorý zvyčajne vyžaduje hospitalizáciu. Výskumy z Dánska zistili, že takmer 75 % tehotných žien, ktoré užívali zázvor, pocítilo úľavu od svojich ranných nevoľností bez vedľajších účinkov. Je dokázané, že denná dávka zázvoru 500 mg dokáže znížiť nevoľnosť, ale nie vracanie. V iných štyroch klinických štúdiách sa však preukázalo, že denná dávka 1000 mg zázvoru rozdelená do štyroch dávok počas dňa, významne redukovala vracanie v štyroch z piatich testov. Gingerol dokáže pravdepodobne potláčať nevoľnosť tým, že zvyšuje pohyblivosť tráviaceho systému.

Gingerol – látka zodpovedná za štipľavú a lahodnú chuť zázvoru je uvedená v databáze antiemetík USD A, čo znamená, že má významné vlastnosti týkajúce sa prevencie nevoľnosti a vracania. Výskumníci z Neapolskej univerzity v Taliansku v roku 2005 uviedli, že v šiestich štúdiách zahrňujúcich 675 žien, bol zázvor efektívnejší než vitamín B6, ale oba boli lepšie ako placebo. V súčasnosti je preukázané, že zázvor má priaznivý vplyv na nervovú sústavu vďaka pôsobeniu na serotonínové receptory, ktoré navodzujú príjemné pocity. Je účinný aj pri cestovných kinetózach.

Gingeroly významne inhibujú produkciu oxidu dusnatého, vysoko reaktívnej dusíkatej molekuly, ktorá sa rýchlo premieňa na veľmi škodlivé voľné radikály s názvom peroxynitrit. Gingeroly potláčajú prozápalové látky cytokíny a chemokíny, produkované synoviocytmi (bunky tvoriace synoviálnu výstelku kĺbov), chrondrocytmi (bunky tvoriace kĺbovú chrupavku) a leukocytmi (bunky imunitného systému).

Zingerón a shogaol môžu byť účinné aj v nutričnom programe pri artritíde alebo pri fibromyalgii. Purifikované a štandardizované extrakty sa používajú v doplnkovej liečbe reumatoidnej artritídy, osteoartritídy, pri bolestiach svalov a kĺbov. Mechanizmus účinku spočíva v inhibícii expresie cyklooxygenázy (COX) a lipooxygenázy (LOX) v ľudských synoviocytoch reguláciou NFkB, čo vedie k blokovaniu tvorby zápalových mediátorov prostaglandínov a leukatriénov v postihnutých kĺboch. Výsledkom pôsobenia je ústup bolesti a opuchu v kĺbe.

Gingeroly, ako hlavné aktívne zložky v zázvore, sú zodpovedné za jeho výraznú chuť. Môžu tiež inhibovať rast ľudských kolorektálnych nádorových buniek. Gingerol indukuje programovanú bunkovú smrť buniek rakoviny vaječníkov.

Gingeroly sú zlúčeniny so silným protizápalovým účinkom. Tieto látky pri ich pravidelnom užívaní znižujú riziko ochorení osteoartrózou alebo reumatoidnou artritídou, znižujú intenzitu prejavu bolestí a zlepšujú schopnosť pohybu a orientácie. Tento účinok znamená aj zníženie obsahu prítomných zápalových látok. Klinické skúšky preukázali zníženie bolesti pri liečbe s ďumbierom napr. v kombinácii s koreňom alpígie galangovej u pacientov s osteoartritídou kolenného kĺbu.

Keďže zápal má významný podiel na vývoji rakoviny, protizápalová aktivita zázvoru znamená aj zaujímavý prístup v prevencii rakoviny. Laboratórne experimenty prezentované na 97. výročnom zasadnutí Americkej asociácie pre rakovinu, Dr. Rebecca Lui a jej kolegov z University of Michigan, preukázali, že gingeroly, ako aktívna súčasť fytonutrientov v zázvore, dokáže potláčať rast a rozmnožovanie ovariálnych nádorových buniek indukciou apoptózy (programovanej smrti buniek) a autofagocytózou.

6 – gingerol ako jedna z najvýznamnejším obsahových látok ďumbiera inhibuje inváziu, motilitu a adhéziu v ľudských líniách buniek karcinómu prsníka, hepatokarcinómu a iných malígnych bunkových línii. Redukuje aj počet pľúcnych metastáz u myší smelanómom a pravdepodovne potláča angiogenézu – rast ciev nádoru. Najvýznamnejší účinok 6 – gingerolu sa však nespája s obmedzením rastu nádorov, ale s jeho schopnosťou potláčať hlavné vedľajšie účinky chemoterapie, nevoľnosť a vracanie.

Poukazuje na účinok 5 % zázvorového extraktu gingerolu, na rôznych nádorových bunkových líniách vaječníkov. Expozícia extraktu zázvoru spôsobovala bunkovú smrť u všetkých skúmaných línií karcinómu vaječníkov. Aplikovaním extraktu zázvoru sa rad kľúčových ukazovateľov zápalu (vaskulámy endoteliálny rastový faktor, interleukín – 8 a prostaglandín E2) v ovariálnych nádorových bunkách znížil. Autori tejto štúdie sa preto domnievajú, že zázvor môže mať účinky pri znižovaní rizika rakoviny vaječníkov. Rakovina vaječníkov je často smrteľná, pretože príznaky sa zvyčajne objavujú až neskoro v procese choroby, takže v čase, keď rakovina vaječníkov je diagnostikovaná, zvyčajne býva už rozšírená aj mimo vaječníkov. Viac ako 50 % žien chorých na rakovinu vaječníkov je diagnostikovaných v pokročilých štádiách choroby. Iné výskumy preukázali, že zázvor podávaný laboratórnym zvieratám blokoval rozvoj rôznych druhov rakoviny, predovšetkým rakoviny hrubého čreva, ktorá bola vyvolaná karcinogénnymi látkami.

Zázvor môže prispieť k podpore zdravého potenia, ktoré je často užitočné pri prechladnutí. Pot pomáha detoxikácii organizmu. Nemeckí vedci zistili, že pot obsahuje látku dermicidín, ktorá môže pomôcť v boji proti infekciám. Dermicidín sa produkuje v potných žľaziach v tele a je vylučovaný do potu a následne transportovaný na povrch kože, kde poskytuje ochranu proti invázii mikroorganizmov, vrátane baktérií, ako sú E. coli a Staphylococcus aureus (častá príčina kožných infekcií) a húb, vrátane Candida albicans.

Zázvor vo výraznej miere posilňuje činnosť imunitného systému, navyše je veľmi účinným antibakteriálnym a antivírusovým činiteľom. Výskumy ďalej preukázali, že má pozitívne účinky na gastrointestinálny trakt, na kardiovaskulárny systém, na bolesť a horúčku. Zázvor zlepšuje prekrvenie a preto sa bežne podáva ľuďom so studenými rukami či nohami.

Zázvor – pravidelná konzumácia čaju sa odporúča aj ako špeciálna liečba pri varixoch. Pri prvých záchvatoch migrény sa odporúča konzumovať 1/3 – 1/2 čajovej lyžičky sušeného či čerstvého zázvoru. Bioaktívne látky v zázvore totiž tlmia tvorbu prostaglandínov a tým vo výraznej miere zmierňujú celkovú intenzitu bolesti. Zázvorový čaj v kombinácii so sladkým drievkom sa odporúča aj pri chronickej gastritíde.

V klinických štúdiách neboli potvrdené žiadne nežiadúce účinky zázvoru, ktorý sa môže užívať aj počas tehotenstva bez rizika akýchkoľvek malformácii na plod. No pri užívaní veľmi vysokých dávok (napr. vo forme potravinových doplnkov) môže pôsobiť abortívne a vyvolávať menštruačné krvácanie).

Zázvor by sa však nemal používať v kombinácii s liekmi zabraňujúcimi zrážanie krvi a keďže zvyšuje sekréciu žlčových kyselín, neodporúča sa ani ľuďom so žlčovými kameňom či ochoreniami žlčníka.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *