Fazol obecný
Istotne netreba nikomu túto nenáročnú a vďačnú poľnohospodársku plodinu predstavovať. Kto si niekedy všimol vysokú, dobre vytiahnutú fazuľu, dá mi za pravdu, že svojimi bohatými kvetmi, hýriacimi paletou farieb od bielej cez žltú a ružovú až po sýtočervenú, je ozajstnou ozdobou záhrady. Táto prastará kultúrna rastlina juhoamerických Indiánov má okrem potravinárskeho významu aj veľmi dobré liečivé vlastnosti. Na toto použitie slúži oplodie strukov bez semien. Keďže obsah účinných látok sa v čase dozrievania oplodia mení, je dôležité zberať ho v správnom čase. Najlepšia droga je vtedy, keď fazule sú už dozreté a dajú sa zbaviť semien, ale oplodie je ešte šťavnaté, nie tvrdé. Najradšej mám struky z veľkej bielej fazule a zásobujem sa nimi každý rok, lebo táto droga sa nedá nikde kúpiť.
Najväčšou hodnotou v správnom čase nazberaného fazuľového oplodia je veľký obsah „rastlinného inzulínu“, pre ktorý je spolu s čučoriedkou základnou zložkou čajov proti cukrovke. Na zníženie hladiny cukru v krvi poslúžia fazuľové struky aj samostatne, v zmesi s inými bylinami sa však ich účinok zosilňuje. Druhou dobrou liečivou vlastnosťou fazule je značná močopudnosť. Pridávam ju preto do mnohých čajových zmesí pri rôznych močových a obličkových ťažkostiach, zvlášť pri tvorbe piesku v močových ústrojoch. Svojou močopudnosťou pomáha fazuľa aj pri reumatických ťažkostiach, dne a vodnatieľke, prospieva aj pri poruchách látkovej premeny, vysokom krvnom tlaku a poruchách srdcovej činnosti. Droga nemá žiadne nepriaznivé účinky a v obvyklom dávkovaní ju možno užívať aj dlhodobo.
Čajová zmes proti cukrovke:
oplodie fazule 5 (dielov)
list čučoriedky 5
vňať jastrabiny 4 (diely)
koreň (vňať) púpavy 5
vňať žihľavy 2
vňať vresu 2
list brezy 2
Dve lyžice zmesi dáme do 1/2 1 vody, privedieme do varu a krátko, najviac minútu, povaríme. Prikryté necháme potom asi 15 minút vylúhovať. Pijeme trikrát denne po tretine množstva.