Fazuľa záhradná – Phaseolus vulgaris

Fazol obecný

Istotne netreba nikomu túto nenáročnú a vďačnú poľnohospodársku plodinu predstavovať. Kto si niekedy všimol vysokú, dobre vytiahnutú fazuľu, dá mi za prav­du, že svojimi bohatými kvetmi, hýriacimi paletou farieb od bielej cez žltú a ružovú až po sýtočervenú, je ozajstnou ozdobou záhrady. Táto prastará kultúrna rastlina juhoamerických Indiánov má okrem potravinár­skeho významu aj veľmi dobré liečivé vlastnosti. Na toto použitie slúži oplodie stru­kov bez semien. Keďže obsah účinných látok sa v čase dozrievania oplodia mení, je dôležité zberať ho v správnom čase. Najlepšia droga je vtedy, keď fazule sú už do­zreté a dajú sa zbaviť semien, ale oplodie je ešte šťavnaté, nie tvrdé. Najradšej mám struky z veľkej bielej fazule a zásobujem sa nimi každý rok, lebo táto droga sa nedá nikde kúpiť.Fazula-zahradna

Najväčšou hodnotou v správnom čase nazberaného fazuľového oplodia je veľký obsah „rastlinného inzulínu“, pre ktorý je spolu s čučoriedkou základnou zložkou čajov proti cukrovke. Na zníženie hladiny cukru v krvi poslúžia fazuľové struky aj samostatne, v zmesi s inými bylinami sa však ich účinok zosilňuje. Druhou dobrou liečivou vlastnosťou fazule je značná močopudnosť. Pridávam ju preto do mnohých čajových zmesí pri rôznych močových a obličkových ťažkostiach, zvlášť pri tvorbe piesku v močových ústrojoch. Svojou močopudnosťou pomáha fa­zuľa aj pri reumatických ťažkostiach, dne a vodnatieľke, prospieva aj pri poruchách látkovej premeny, vysokom krvnom tlaku a poruchách srdcovej činnosti. Droga nemá žiadne nepriaznivé účinky a v obvyklom dávkovaní ju možno užívať aj dlhodobo.

Čajová zmes proti cukrovke:

oplodie fazule 5 (dielov)
list čučoriedky 5
vňať jastrabiny 4 (diely)
koreň (vňať) púpavy 5
vňať žihľavy  2
vňať vresu 2
list brezy 2

Dve lyžice zmesi dáme do 1/2 1 vody, privedieme do varu a krátko, najviac minútu, povaríme. Prikryté necháme potom asi 15 minút vylúhovať. Pijeme trikrát denne po tretine množstva.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *