Gaštan jedlý – Castanea sativa

Sú vynikajúcim doplnkom výživy pre vysoký obsah plnohodnotných bielkovín. Navyše množstvo bielkovín, tukov a minerálnych látok je približne rovnaké ako v bežne dostupných obilninách.

Gaštany sú navyše bohaté na vitamíny skupiny B, železo, vápnik, zinok, horčík a fosfor. Múka z gaštanov sa využíva na pečenie chleba so sladkou chuťou a dlhodobou trvácnosťou. Chlieb zo samotnej múky je veľmi vhodným doplnkom bezlepkovej diéty. Gaštany (pečené, varené, chlieb či múka v polievke) sú vhodné pri chorobách srdca, krvného tlaku a obličiek.

Odporúčajú sa aj pri reumatických ťažkostiach. Vďaka vysokému obsahu tanínov sú to prirodzené antioxidanty v prevencii rakovinových ochorení.

Odporúčajú sa aj pri celkovom vyčerpaní organizmu, tradičná čínska medicína ich považuje za zdroj životodarnej energie. Zvyšujú celkovú vitalitu organizmu, posilňujú kosti a kĺby. Majú nízky energetický obsah, avšak sú sýte vďaka vysokému obsahu škrobu, bielkovín a sacharózy.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *