Horčica siata – Horčičné semeno

Od počiatkov horčicu považovali za liečivú rastlinu využívanú v rôznych liečivách či obkladoch, v starovekej Číne sa využívala ako afrodiazikum. Sú zástupcovia kapustovitých a sú zdrojom proti rakovinových látok- izotiokyanatanov.

Horčičné semená sú zdrojom alylizotiokyanatanu, o ktorom sa predpokladá, že zohráva významnú úlohu v prevencii a pri potláčaní rastu nádorov. Zlepšujú krvný obeh a trávenie. Využívajú sa v západnej a ázijskej kuchyni. Rovnako obsahujú glykozidy sinalbínu, sinapínu, mastné kyseliny, olej a sliz. Odporúčajú sa na vnútorné použitie. Olej neobsahuje veľké množstvo prchavých zložiek a preto práškovitá hmota po zomletí je bez charakteristického zápachu. Vo významnej miere podporujú trávenie, popri tom sú neoceniteľné aj antibakteriálne vlastnosti semien. Homeopatiká na báze horčičných semien sa využívajú na ochorenia žalúdka resp. čriev na zmiernenie zápalových procesov.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *