Hrdobarka obyčajná – Teucrium chamaedrys

Ožanka kalamandra

Túto sympatickú bylinku nájdeme na mnohých miestach v hájoch, pri cestách a na lesných lúkach, vždy na teplých slnečných mies­tach. Patrí do veľkej rodiny hluchavkovitých, od ktorých zdedila bohaté, pekne tva­rované ružovkasté kvietky. Napriek tomu ju ľudia málo poznajú a takmer vôbec ne- zberajú, nepredáva sa v žiadnom obchode, pritom jej obsahové látky majú vynikajú­ce liečivé vlastnosti. Ja ju dosť často zberám; celú rozkvitajúcu vňať, pri väčších rast­linách iba hornú časť.Hrdobarka-obycajna

O tom, že hrdobarke svojím malým záujmom krivdíme, svedčí aj to, že sa o nej zmieňujú významní bylinkári od najstarších čias. Prášok zo sušených kvetov slúžil v minulosti ako zázračný liek na šnupanie pri nádche. Oddávna sa využívajú jej výborné účinky na zažívací trakt. Čaj odstraňuje nechutenstvo, posilňuje tvorbu tráviacich štiav a vylučovanie žlče. Pomáha pri chronickom zápale žalúdka a tenkého čreva, pri infekčných chorobách spojených s hnačkami, pri črevnej úplavici, tíši kŕ­če pri črevných a obličkových kolikách. Pri meteorizme čriev účinkuje vetropudne, lieči pečeň aj žlčník. Má i mierne močopudné účinky, čo oprávňuje jej používanie do čajových zmesí pri reumatizme, dne a tvorbe piesku v obličkách. Droga má sťahujú­ce účinky, čo sa využíva pri astme, vykašliavaní krvi, zápale pľúc a hemoroidoch. Dobre sa uplatňuje aj pri pohlavnej slabosti. Sťahujúce účinky hrdobarky možno využiť aj zvonku vo forme silného odvaru na kúpele pri hemoroidoch, na obklady a omývanie hnisavých rán, na výplachy nosa pri nádche a ako kloktadlo.

Medzi slávnymi horkými bylinami, ako sú palina alebo zemežlč, je hrdobarka skromnou a málo známou príbuznou. Nemá však žiadne vedľajšie účinky a jej čas­tejšie používanie možno iba odporúčať, hoci len pre zmenu.

Čajová zmes proti črevnej úplavici:

vňať hrdobarky 5 (dielov)
plod (list) čučoriedky 3 (diely)
plod borievky 2
vňať paliny 1 (diel)
kvet rumančeka 1

Dve lyžice zmesi necháme variť v 1/2 1 vody asi pol minúty, prikryjeme a vylúhujeme asi 20 minút. Precedíme a pijeme trikrát denne po tretine množstva nalačno. Prvý deň nejeme vô­bec, potom až do vyliečenia len ľahké diétne jedlá.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *