Jarabina vtáčia – Použitie

V plodoch sa nachádzajú organické kyseliny (kyselina parasorbínová, sorbínová, jablčná), cukry (sorbit), triesloviny, pektín, vitamín C (dvojnásobok ako v citrónoch). jarabina-vtaciaKyselina parasorbínová pôsobí preháňavo. Semená obsahujú vysychavý olej a amygdalín (vitamín B17).

Jarabina je medonosná rastlina. V potravinárstve sa používa pri výrobe kompótov a likérov. Výlisky sa používajú ako krmovina. Plody sú známy prostriedok proti skorbutu (nedostatku vitamínu C), regulujú funkcie tráviaceho traktu (činnosť čriev) a majú mierny preháňavý účinok. Tvoria zložku protihemoroidných a protisklerotických čajovín.

Na liečebné účely sa využíva aj sirup: čerstvé plody sa zavaria na šťavu s polovičným množstvom cukru a šťava sa užíva viac ráz denne po čajovej lyžičke.

Ľudovo sa jarabine pripisujú účinky proti reumatizmu a obličkovým kameňom. Príprava macerátu: 1 lyžička drogy za studená na dva poháre vody, po 8 – 10 hodinách scediť a piť po dúškoch každý druhý deň. Alebo urobiť z 15 g plodov 200 ml záparu, požiť 3- až 4- krát denne 1 lyžicu. Odvar z kvetov je aj mierne preháňadlo a pripraví sa z lyžičky kvetov na 3 dl vody. Pije sa 2-krát počas dňa. Macerát z plodov naložených do liehovín sa pije pri poruchách trávenia. Čerstvé plody môžu vyvolať vracanie a hnačky – preto sa neodporúča užiť väčšie množstvo čerstvých plodov (kyselina parasorbínová, ktorá dráždi sliznice žalúdka a čriev, sa varom rozkladá).

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *