Láskavec – Amaranthus L.

Týmto názvom sa z hľadiska výživy označuje niekoľko semien niekoľkých druhov rodu láskavec (Amaranthus L.). Amarant patrí do čeľade láskavcovitých (Amaranthaceae), pre potravinárske účely a z nutričného hľadiska sú významné 3 druhy Amaranthus edulis (láskavec jedlý), A.hypochondriacus a A.hybridus (láskavec hybridný).

Inkovia a Aztékovia uctievali amarant (láskavec) ako sväté zázračné obilie, ktorému dokonca pripisovali nadprirodzené sily. Verili v jeho nadprirodzené schopnosti a zázračnú silu, nazývali ho nesmrteľným a uctievali ako dar bohov.

Druhy rodu Amaranthus priťahujú v posledných rokoch záujem pre vysokú produkciu biomasy, schopnosť viazať a akumulovať ťažké kovy a napokon predstavujú významnú agronomickú plodinu v rôznych častiach sveta – najmä v Mexiku a v Amerike. Ide o nenáročnú plodinu ktorá toleruje sucho a preto je dobrou alternatívou na pestovanie aj pre globálne otepľovanie atmosféry.

Za posledných 20 rokov sa prehĺbili poznatky o nutričnej kvalite a využití láskavca v racionálnej výžive. V poslednom období sa odporúča aj konzumácia výhonkov z láskavca, ktoré sa vo veľkom využívajú ako funkčná potravina pre vysokú nutričnú hodnotu, zahrňujúc aminokyseliny, vlákninu, mikroelementy, vitamíny, flavonoidy a fenolové kyseliny.

Amarant má vysoký obsah bielkovín (albumíny a globulíny 14 – 18 %) s optimálnym zložením aminokyselín, oproti ostatným obilninám má vysoký podiel lyzínu. Obsah lyzínu v zrnách je 2 až 3krát vyšší ako v bežne dostupných obilninách a 2,5 – násobne vyšší v porovnaní so pšenicou. Lyzín v súčinnosti s lecitínom podporuje vytváranie mozgových buniek a ich regeneráciu, preto je obzvlášť ideálny pre malé deti. V porovnaní so strukovinami ako významnými zdrojmi bielkovín v semenách láskavca je vyššie zastúpenie sírnych aminokyselín. Priaznivá kombinácia aminokyselín je nevyhnutná pre rast a obnovu svalovej hmoty športovcov. Odporúča sa preto ako ideálna potravina pre každého, kto potrebuje podať výkon – okrem športovcov, aj dojčiace matky či školopovinné deti. Stráviteľnosť bielkovín je vysoká a predstavuje až 80 – 87 %. Významnou charakteristikou láskavca je tiež nízky podiel lepkotvorných zásobných bielkovín v semenách (glutelíny a prolamíny) a preto môžu byť výrobky vyrobené z neho konzumované pri bezlepkovej diéte. Podľa viacerých autorov je obsah zásobných bielkovín v semenách láskavca v priemere o 50 % nižší v porovnaní so pšenicou. Zastúpenie prolamínov v semenách je v priemere 0,003 % (0,006 % gluténu) čo vyhovuje základným potrebám pre prípravu potravín vhodných na bezlepkovú diétu.

Rovnako láskavec je významným zdrojom vlákniny, jeho obsah je štyrikrát vyšší ako v iných obilninách. Polysacharidy sa v semenách nachádzajú vo forme škrobu (48 – 63 %). Má vysoký obsah vitamínov A, C, E (ako významných antioxidantov) a vitamínov skupiny B (B2 a niacínu). Vitamíny sú koncentrované najmä v klíčkoch. Amarant je významným zdrojom minerálnych látok, jeho obsah je vyšší v porovnaní s bežne dostupnými cereáliami. Vyznačuje sa vysokým obsahom vápnika, ktorý je dvojnásobný ako má plnotučné mlieko a má viac železa ako ostatné obilniny (trikrát viac ako pri pšenici a dvojnásobok oproti špenátu). Obsah vápnika predstavuje 214 mg na lOOg, železa 9 mg na 100 g Rovnako predstavuje významný zdroj horčíka, fosforu a zinku. 100 g láskavca pokryje tretinu potreby zinku a dáva takmer trojnásobne viac horčíka v porovnaní so pšenicou.

Olej semien predstavuje 7-8 % hmotnosti semien sa svojim zložením podobá kukuričnému oleju. Približne 77 % oleja tvoria nenasýtené mastné kyseliny, z toho najvyšší podiel má kyselina linolová. Kyselina linolová pomáha udržiavať hladinu cholesterolu na nízkej úrovni, čím pôsobí preventívne pri ochoreniach srdca a krvného obehu. Zaujímavý je podiel skvalénu – triterpenoidu v semenách láskavca, ktorý predstavuje 6 – 8 %. Skvalén znižuje hladinu cholesterolu, preventívne pôsobí proti srdcovo – cievnym ochoreniam a rakovine.

Láskavcový olej a skvalén nachádza uplatnenie pri liečbe onkologických ochorení, pri poruche imunity, na odstránenie vredov apreležanín. Semená predstavujú významný zdroj rutinu, ktoré sa môžu práve z uvedeného dôvodu využiť ako vynikajúca surovina pre výrobu tzv. funkčných potravín. Konzumácia amarantu sa spája s nižším výskytom rôznych ochorení ako sú ateroskleróza, rakovina, cukrovka a Alzheimerova choroba. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu a posilňuje imunitný systém dieťaťa. Pôsobí proti procesu prirodzeného starnutia organizmu. Za znižovanie cholesterolu zodpovedajú okrem skvalénu aj beta – glukány a vitamín E.

Amarant je prirodzene bezlepková obilnina, ktorá môže celiatikom plne nahradiť obilniny. Je vhodný pre rekonvalescentov po chorobách a operáciách, pre tehotné ženy a ženy v šestonedelí. Vo významnej miere dokáže upravovať hladinu krvného cukru.

Mošovská et al. (2010) zistili významnú antimikrobiálnu aktivitu extraktov amarantu a pohánky voči gramnegatívnym a grampozitívnym baktériám. Najvýraznejšia inhibícia bola zaznamenaná voči Salmonella typhimurium.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *