Mak siaty – Papaver somniferum – Makové semená

Mak pochádza z Turecka a východnej Indie. V Oriente sa pestuje najmä ako zdroj mliečnicovej šťavy – latexu z narezaných ešte nezrelých makovíc, z ktorých sa získava ópium. Známych je asi 100 druhov maku. Rastú najmä na severnej pologuli, u nás sa pestuje asi 5 druhov.

Mak sa vyznačuje najvyšším zdrojom vápnika zo všetkých potravín (1400 mg/100 g). Pre porovnanie je to 12 – krát viac ako má mlieko, 3 – krát viac ako syry. Zistilo sa, že u vegetariánov správne kombinujúcich potraviny je využiteľnosť vápnika i železa oveľa vyššia ako u ostatných ľudí. Preto by sme mali (okrem ostatných semien, strukovín, zeleniny i drobného ovocia) pravidelne konzumovať i mak, zlepší sa tým hladina vápnika so železom. Mak sa používa preventívne pri prekyslení organizmu, neurózach, lámaní zubov, nechtov a kostí. Tuky v maku sú tvorené triacylglyceridmi kyseliny linolovej, z menšej časti linolénovej, stearovej, palmitovej a iných.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *