Dnes sa k liečebným účelom z rodu mäta využívajú:
- mäta pieporná (Mentha piperita),
- mäta roľná (Mentha arvensis),
- mäta klasnatá (Mentha špicatá) vhodná aj pre deti.
Silica z mäty sa vďaka obsahu silice využíva v liečbe ochorení gastrointestinálneho, respiračného a pohybového systému.
Listy mäty obsahujú silicu (i až 2 %) s hlavnými zložkami mentolom (asi 50 %) a mentonóm (asi 10 %). Listy obsahujú i izoméry mentolu ako sú izomentol, neomentol, neoizomentol, ktoré sa nepatrne líšia vo vôni. Mentol resp. izomentol sa môžu nachádzať aj v esterifikovanej podobe ako mentylacetát či izomentylacetát. Mentolová silica sa získava z kvitnúcich rastlín. Z mentolovej silice sa izoluje alkohol mentol so širokým použitím vo farmácii. Mentol sa v symptomatickej liečbe využíva pri tráviacich ťažkostiach, syndróme dráždivého čreva, zvonka pri nádche, na zmiernenie reumatických ťažkostí alebo tenznej bolesti hlavy.
Ďalej silica obsahuje monoterpény (mentofurán, piperot, pinén, mentylacetát, 1,8 – cineol), sesviterpény (germakrén D, beta – karyofylén) a v menšom množstve jazmón. Listy obsahujú triesloviny, horčiny, fenolové kyseliny (kyselinu rozmarínovú, kávovú, ferulovú), flavonoidy (rutín, eriocitrín, apigenín), kyselinu octovú a ďalších asi 40 látok. Tieto látky majú blahodarné účinky na činnosť tráviaceho systému. Hlavnou účinnou zložkou je mentol, ktorý pomáha odstraňovať kŕče (spazmolytikum), povzbudzuje vylučovanie tráviacich štiav, pôsobí protizápalovo a proti plynatosti. Podporuje funkciu pečene, podžalúdkovej žľazy a žlčníka. Pre obsah trieslovín (tanínov) je účinná proti hnačkám (antidiaroická). Mätový čaj sa odporúča aj pri syndróme dráždivého hrubého čreva (odporúča sa konzumácia 1-3 šálok denne). Okrem toho predstavuje významný zdroj flavonoidov, tokoferolov, cholínu ako aj horčínov.
Mäta je dobrým zdrojom niacínu, fosforu a zinku. V dvoch lyžiciach mäty sa nachádza asi 0,1 mg niacínu. Okrem toho je mäta významným zdrojom vitamínu A, C, vápnika, železa, horčíka, draslíka, medi, mangánu, riboflavínu a kyseliny listovej.
Inhalovanie mäty pomáha pri zápaloch dýchacích ciest. Podstata pôsobenia mentolu spočíva v znižovaní napätia hladkého svalstva. Znižovanie tlaku vo vnútorných orgánoch zabraňuje a predchádza bolestiam. Mentol vyvoláva pocit chladu a znecitlivenie, preto sa strácajú nepríjemné pocity, ako je napríklad svrbenie. Mätový čaj je vhodný proti nechutenstvu, pôsobí proti nespavosti, stresu a bolestiam hlavy.
Živiny v mäte piepornej – porcia 7,60 g
Živiny |
% ODD |
vitamín A | 6,4 % |
mangán | 4,5 % |
vitamín C | 4,0 % |
kalórie (5) | 0,0 % |
Mätový čaj sa odporúča na dodržiavanie pitného režimu, nakoľko má výrazné hydratačné účinky (zelený a čierny čaj majú naopak diuretické čiže močopudné účinky). Pripisujú sa mu upokojujúce ako aj osviežujúce účinky.
Štúdie opakovane preukázali schopnosť mäty piepornej zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva, vrátane trávenia, dyspepsie a kŕčov hrubého čreva. Tieto liečivé vlastnosti mäty piepornej súvisia s schopnosťami relaxovať hladké svalstvo. Mentol, obsiahnutý v mäte piepornej, je hlavnou silicou s upokojujúcimi účinkami. Výskum pooperačných stavov zistil, že už vôňa mäty dokáže zmierniť nevoľnosti, nutkanie na vracanie a vracanie. Mätový čaj sa preto odporúča aj pri tehotenských nevoľnostiach. Mäta dokáže upokojiť a uvoľniť žalúdok, no rozhodne by sa nemal užívať, keď sa dostaví pálenie záhy, nakoľko tento stav môže ešte vo výraznej miere zhoršiť.
Olej z mäty obsahuje aj monoterpén perillylalkohol. V štúdiách na zvieratách boli preukázané jeho účinky na regresiu rakoviny pankreasu, mliečnej žľazy a pečene. Jeho použitie sa preukázalo aj pre chemopreventívne účinky hrubého čreva, kože a rakoviny pľúc, i ako chemoterapeutické činidlo pre neuroblastóm a rakovinu prostaty a hrubého čreva. Perillylalkohol je aktívny v indukcii apoptózy v nádorových bunkách, pričom nepôsobí likvidačné na normálne bunky. Silica z mäty piepomej zastavuje rast baktérií Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis, Escherichia coli 0157 : H7, a meticilín (rezistentný Staphylococcus aureus MRSA). Inhibuje rast niektorých druhov húb. Je známa aj antivírusová aktivita silice proti Herpes simplex typu I a II.
Mäta obsahuje kyselinu rozmarínovú, účinnú pri astme. Okrem antioxidačnej schopnosti neutralizovať voľné radikály, kyselina rozmarínová inhibuje produkciu
leukotriénov (prozápalové látky), ktoré podporujú aktivitu prostacyklínov, stimulujúcich dýchanie. Výťažky z mäty piepomej pomáhajú zmierniť príznaky nosovej alergickej nádchy (prechladnutie spojené s alergiou).
Mäta pieporná je vynikajúcim zdrojom mangánu, vitamínu C a vitamínu A (najmä prostredníctvom karotenoidov vrátane beta – karoténu). Karotenoidy zvyšujú bunkovú diferenciáciu a chránia bunky pred karcinogénnymi chemikáliami, ktoré by mohli poškodiť DNA. Vitamín A môže pomôcť znížiť riziko rakoviny hrubého čreva tým, že zabraňuje nadmernej proliferácii rakovinových buniek.
Mäta pieporná je veľmi dobrý zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, železa, horčíka, vápnika, vitamínu B2, omega – 3 mastných kyselín, draslíka a medi.