Muškátový orech (muškátovník voňavý)

Muškátovník už mnoho storočí poskytuje dvojaké cenné korenie – muškátový orech a muškátový kvet. Plod je guľovitá až hruškovitá žltá bobuľa s jedným semenom. muskatovnikPo odstránení mieška a tvrdého osemenia sa objaví jadro, ktoré má inzenzívnu vôňu a charakteristickú chuť, ktorú mu dodáva silica myristicín.

Muškátový orech priviezli prvýkrát do Európy potugalskí námorníci z ostrova Banda okolo roku 1512. Získal si uznanie ako všeliek a vo veľkom sa používal ako tonikum. V súčasnosti ide o tradičnú koreninu s mierne pálivou chuťou. Droga sa využíva pri žalúdočno – črevných problémoch (hnačka, kŕče v žalúdku, črevný zápal) a pri nespavosti vďaka siliciam. Z ďalších účinkov treba spomenúť antibakteriálne, antifungálne a protizápalové pôsobenie.

Muškátový orech a muškátový kvet obsahuje celý rad rastlinných fytochemikálii, ktoré majú antioxidačné vlastnosti, preventívne pôsobia proti chorobám a podporujú imunitu ľudského tela.

Muškátový orech obsahuje olej trimyristín a mnoho základných éterických olejov, ktoré mu dodávajú typickú sladkú aromatickú chuť. Medzi tieto oleje patrí myristicín, elemicín, eugenol a safrol. Prchavé oleje, ktoré oriešok obsahuje, sú alfa-, beta – pinén, kamfén, dipentén, myrcén, cineol, linalool, limonén, sabinén, safrol a terpeniol. Myristicín, elemicín a safrol sa môžu v organizme metabolizovať na zlúčeniny chemicky podobné amfetamínu alebo meskalínu, ktoré vo vysokých dávkach poškodzujú pečeň a vyvolávajú rakovinu.

Účinné látky v muškátovom oriešku majú využitie v tradičnej medicíne, pretože pôsobia ako antidepresívum, afrodiziakum, pôsobia proti hubám a plesniam a používajú sa pri zažívacích problémoch a nadúvaní.

Toto cenné korenie je dobrým zdrojom minerálnych látok, ako je meď, draslík, vápnik, mangán, železo, zinok a horčík. Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telesných tekutín, ktorá pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Mangán a meď používa telo ako kofaktory pre antioxidačný enzým, superoxiddismutázu. Železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek, a tiež ako kofaktor pre enzým cytochróm oxidázu.

Muškátový orech je bohatý na mnohé životne dôležité vitamíny skupiny B-komplexu, kyseliny listovej, riboflavínu a niacínu, ale aj vitamínu A, vitamínu C a značného množstva

flavonoidových antioxidantov, ako sú betakarotén a kryptoxantíny, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne zdravie.

Muškátový orech a jeho olej sa používa v čínskej a indickej tradičnej medicíne na liečbu chorôb súvisiacich s nervovým a tráviacim systémom. Zlúčeniny v tomto korení, ako je myristicín a elemicín pôsobia upokojujúco a stimulačne na mozog. Zároveň ide o prostriedok podporujúci trávenie pri nevoľnosti, vracaní a zlom trávení ako aj hnačke. Posledné výskumy preukázali, že úspešne lieči Crohnovu chorobu. Éterický olej sa používa podobne ako olej z klinčekov ho možno aplikovať pri tupej bolesti zubov, čo je dané zložkou silice – eugenol. Tento olej sa tiež používa ako lokálna masáž pre zníženie bolesti svalov a reumatickej bolesti kĺbov.

Čerstvo pripravený odvar s medom sa používa na zmiernenie nevoľnosti, zápale žalúdka a problémoch s trávením.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *