Olivy – zdravie a ich účinky

Kvalita olív, najmä v oleji získanom lisovaním, poskytujú významné zdravotné účinky. Z olív je typickou stredomorskou komoditou olivový olej, ktorý obsahuje okolo 80 % nenasýtených mastných kyselín, približne 72 % mononenasýtených odvodené od kyseliny olejovej (omega-9-MK) a 7,9 % nenasýtenej kyseliny linolovej (esenciálnej MK, ktorú si organizmus nedokáže syntetizovať sám). Nasýtených MK je okolo 20 %. Olivový olej je bohatý na vitamíny A, C, D, E a K resp. vitamíny BI a B2, minerálne látky (horčík, draslík, vápnik, železo a fosfor).

Zdraviu prospešné účinky olivového oleja preukázal celý rad klinických štúdii a preto sa v súčasnosti dostal na zoznam superpotravín (superfoods).

Štúdie porovnávali protizápalové účinky extra panenského olivového oleja (EVOO), získaného z prvého lisovania a účinky panenského olivového oleja, získaného z neskorších výliskov. Schopnosť EVOO druh oleja potvrdil schopnosť znižovať zápalové markery v krvi (merané boli hladiny tromboxánu A2, TXA2 a leukotriénov B2, alebo LBT2). Táto schopnosť extra panenského olivového oleja sa predpokladala, pretože EVOO obsahuje vyššie koncentrácie fytonutrientov (najmä polyfenolov), ktoré majú známe protizápalové účinky. Štúdie zamerané na Stredomorskú stravu boli zamerané na znižovanie rizika srdcovo- cievnych ochorení. Jedným z kľúčových polyfenolov v olivovom oleji – hydroxytyrozol (HT), ktorý pomáha chrániť bunky lemujúce naše cievy pred poškodením reaktívnymi formami kyslíka (ROS). HT pomáha chrániť bunky krvných ciev na genetickej úrovni. Genetické zmeny vyvolané HT pomáhajú bunkám krvných ciev posilňovať ich antioxidačný obranný systém. Cievy zostávajú silné a odolné.

Olivový olej obsahuje asi 75 % tuku vo forme kyseliny olejovej (mononenasýtená omega – 9 mastná kyselina). Vyššie zastúpenie mononenasýtených tukov znamená výraznejší pokles celkového krvného cholesterolu, LDL cholesterolu a priaznivejší pomer LDL: HDL cholesterolu. Vedci sa domnievajú, že veľké množstvo kyseliny olejovej v olivovom oleji, sa vstrebáva do bunkových membrán (kde vplýva na spoje signálnych kaskád G – proteínu), a tým znižuje krvný tlak.

Olivový olej je významný hlavne v prevencii rakoviny prsníka, dýchacieho ústrojenstva, tráviaceho traktu. Potvrdili to hlavne výskumné štúdie z roku 2010.

Medzi najdôležitejšie obsahové látky popri nenasýtených mastných kyselinách, sú polyfenoly.

Ide o:

Jednoduché fenoly – tyrozol,  hydroxytyrozol,

Terpény – oleuropeín, ligstrozid,

Flavóny – apigenín, luteolín,

Hydroxyškoricové kyseliny  – kyselina kávová, kyselina škoricová, kyseliny ferulová, kyselina kumarová,

Antokyanidíny – kyanidíny, peonidíny,

Flavonoly – kvercetín, kaemferol,

Flavonoid – glykozidy rutín,

Lignány –  pinorezinol

Hydroxybenzoové kyseliny – kyselina vanilová, kyselina syringová.

Väčšina polyfenolov v uvedenom zozname pôsobí ako antioxidanty a tiež ako protizápalové látky v tele. Veľký počet a rozmanitosť polyfenolov v olivovom oleji vysvetľuje jedinečné zdravotné prínosy tohto kulinárskeho oleja. Pri pravidelnej konzumácii olivového oleja boli preukázané pozitívne účinky na činnosť mozgu a zvýšená schopnosť koncentrácie. Tým môže tvoriť vhodnú prevenciu pred neurodegeneratívnymi ochoreniami.

Protizápalové mechanizmy zahŕňajú:

zníženú produkciu signálnych molekúl (transmiterov), ktoré by inak spôsobovali zápaly (vrátane TNF – alfa, interleukín 1 beta – tromboxán B2 a leukotriény B4), inhibíciu prozápalových enzýmov, ako je cyklooxygenáza 1 a cyklooxygenáza 2, a zníženie syntézy enzýmu inducibilnej syntázy oxidu dusnatého (iNOS, ktorá môže byť stimulovaná niektorými zápalovými cytokínmi).

Užívaním olivového oleja a jeho polyfenolov bolo dosiahnuté:

  • zníženie C – reaktívneho proteínu (CRP) v krvi, markera pre posúdenie nebezpečenstva zápalu
  • zníženie aktivity v metabolickej dráhe s názvom cesta kyseliny arachidónovej, ktorá je zásadná pre mobilizáciu zápalových procesov.

Protizápalové aktivity spôsoboval už príjem 1-2 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja denne.

Veľa rôznych kardiovaskulárnych problémov, vrátane postupného upchávania tepien a ciev (tzv. ateroskleróza), majú svoj pôvod v dvoch nežiaducich faktoroch.

Prvá z týchto podmienok sa nazýva oxidačný stres. Oxidačný stres znamená vznik rôznych poškodení (alebo nebezpečenstvo poškodenia) z existencie nadmerného množstva reaktívnych foriem molekúl kyslíka. Jedným z najlepších spôsobov, ako sa vyhnúť oxidačnému stresu, je konzumovať stravu, ktorá je bohatá na antioxidanty. Druhou z týchto podmienok je dlhodobý (chronický) zápal. Nežiaduci chronický zápal môže byť dôsledkom rôznych faktorov, vrátane metabolizmu, nevyváženého životného štýlu, nežiadúcho pôsobenia látok znečisťujúcich životné prostredie a ďalších faktorov. Jedným z najlepších spôsobov, ako sa vyhnúť chronickému zápalu, je konzumovať stravu, ktorá je bohatá na protizápalové živiny. Každé jedlo, ktoré je bohaté na antioxidanty a protizápalové živiny, je žiaducim pre zníženie rizika srdcových problémov, pretože obsahuje správnu kombináciu živín, ktoré majú znížiť riziko oxidačného stresu a chronického zápalu. Mnohé potraviny obsahujú cenné množstvo antioxidantov a protizápalových zlúčenín. Extra panenský olivový olej patrí medzi takéto potraviny.

Polyfenoly v olivovom oleji patria do zvláštnej kategórie polyfenolov, tzv. secoiridoidov, dôležitých v prevencii rakoviny tráviaceho systému. Jedným z fascinujúcich štúdií výskumu bol zisťovaný vplyv polyfenolov v olivovom oleji na rovnováhu baktérií v tráviacom systéme. Početné polyfenoly spomaľujú rast nežiaducich baktérií, vrátane baktérií, zvyčajne zodpovedných za infekcie tráviaceho systému. K týmto polyfenolom patrí oleuropeín, hydroxytyrozol a tyrozol. Niektoré z týchto polyfenolov, spolu s ďalšími, ako je ligstrozid, sú schopné inhibovať rast Helicobacter pylori. Tento efekt môže byť obzvlášť dôležitý, pretože premnoženie baktérií Helicobacter môže viesť k žalúdočným vredom a iným nežiaducim tráviacim problémom.

Príjem olivového oleja spôsobuje zvýšené hladiny vápnika v krvnom riečisku. Tyrozol a hydroxytyrozol napríklad spôsobovali intenzívnejšiu tvorbu kostí u potkanov. Zdravie kostí môže byť do určitej miery závislé na príjme olivového oleja v diéte ľudí.

Pravidelné užívanie olivového oleja pôsobí tiež na zlepšenie kognitívnych funkcií ľudí. Z tohto dôvodu má olivový olej svoje opodstatnenie v prevencii neurodegeneratívnych ochorení. Obsahové látky olivového oleja majú schopnosť chrániť mozog v čase nerovnováhy. Polyfenoly spôsobujú zlepšenie priepustnosti bunkovej membrány, čo znižuje riziko vzniku rakoviny a zmenu expresie génov v bunkách, a to spôsobom, ktorý zvyšuje ich antioxidačný obranný systém.

Dve polievkové lyžice za studená lisovaného olivového oleja sú podpornou liečbou pri infekčnej mononukleóze.

Antioxidanty v olivovom oleji majú schopnosť chrániť DNA pred poškodením singletovým kyslíkom, právne skladovanie olivového oleja je veľmi dôležité, a to nielen pre zachovanie chuti oleja, ale aj proti možnej oxidácii, čo môže mať negatívny vplyv na jeho nutričný profil. Mononenasýtené tuky sú viac stabilné a tepelne odolné než polynenasýtené tuky.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *