Oregáno – Pamajorán obyčajný – Origanum vulgare

Pamajorán obyčajný sa už nepamäti používa v liečbe rozličných ochorení ako univerzálna droga. Už Egypťania ju používali na dezinfekciu a konzervovanie. Živiny oregána sú uvedené v tabuľke.

Živiny v oregáne – 2 lyžičky (3,60 g)

Živiny

% ODD

vitamín K 27,9 %
mangán 9,0 %
železo 7,3 %
vláknina 6,1 %
vápnik 5,7 %
vitamín E 3,3 %
tryptofán 3,1 %
kalórie (9) 0,0 %

Pamajorán je bohatý na množstvo živín vrátane vápnika, horčíka, zinku, železa, draslíka, medi, bóru, mangánu, vitamínu C, vitamínu A a niacínu. Zároveň sa považuje za bylinku resp. koreninu s najvyššou antioxidačnou aktivitou. Má asi štyridsaťnásobne vyššiu antioxidačnú aktivitu ako jablká, tridsaťkrát vyššiu ako zemiaky a dvadsaťnásobne vyššiu než pomaranče. Čo je však pozoruhodné, dokonca jej antixidačná aktivita presahuje aj čučoriedky štvornásobne.

Vedci predpokladajú, že kvercetín a galangín – dva antioxidanty obsiahnuté v oregane môžu potláčať iniciáciu rakovinových buniek. Terpenické zlúčeniny preukazujú schopnosť zvyšovať hladinu protirakovinových enzýmov v tele.

Za účinnú zložku sa považuje esenciálny olej z listov prípadne aj bylín zberaných počas kvitnutia a konzumovaných v čerstvom či sušenom stave.

Silica obsahuje prchavé esenciálne oleje ako sú tymol a karvakrol, ktoré inhibujú rast húb a baktérií, vrátane Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus. V štúdii, ktorá porovnávala účinky lieku tinidazol s účinkami extraktu oregana na liečbu infekcie z améby Giardia lamblia, extrakt oregána bol účinnejší na potlačenie infekcie, ako bežne používaný liek na predpis. Tymol – hlavná zložka silice, vykazuje antiseptické a antibakteriálne účinky. Preto sa využíva ako doplnok pri liečbe zápalov hrdla, priedušiek v kombinácii s inými drogami. Pri bolestiach zubov sa odporúča žuť pamajoránové listy. Okrem toho silica obsahuje aj ďalšie monoterpény ako sú limonén, pinén, kariofylén, terpinén, ocimén, beta – bisabolén, p- cymén, terpinén – 4 – ol.) Okrem toho je významný obsah fenolových kyselín, flavonoidov a trieslovín.

V jednom výskume sa 77 % pacientov liečených na črevné parazity zbavilo týchto nepríjemných cudzopasníkov pri užívaní esenciálneho oleja z oregana počas šiestich týždňov. Okrem toho oregáno potláča rast najmenej desiatich rozdielnych druhov rodu Candida vrátane Candida albicans.

Oregáno obsahuje veľké množstvo fytonutrientov, vrátane tymolu a kyseliny rozmarínovej, ktoré fungujú ako silné antioxidanty zabraňujúce voľným kyslíkovým radikálom poškodzovať bunkové štruktúry v celom tele. Tieto vykazujú silné antimutagénne a protirakovinové účinky.

V laboratórnych štúdiách, extrakt oregána preukázal silnejšiu antioxidačnú kapacitu, než syntetické antioxidanty zvyčajne pridávané do spracovaných potravín a to BHT (butylhydroxytoluén) a BHA (butylovaný hydroxyanizol). Oregáno je bohatým zdrojom vitamínu K, veľmi dobrý zdroj mangánu, železa, vápnika a rovnako dobrým zdrojom vitamínu E a tryptofánu.

Tradičný olej sa využíva na podporu trávenia, má výrazné protizápalové účinky a podporuje funkciu kĺbov. Podporuje chuť do jedla a uvoľňuje kŕče. Využíva sa aj v prípravkoch na upokojenie a proti nespavosti.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *