Para orechy – Bertholletia excelsa

Juvia štíhla je vždy zelený strom dorastajúci do výšky 40 m. Pôvodný je v Južnej Amerike. Plod je tvrdá, hrubostenná asi 15 cm dlhá tobolka otvárajúca sa viečkom. Semená sa nazývajú paraorechy, dozrievajú v pevne uzavretom priestore a preto nie sú rovnaké.

Para orechy disponujú podobnými zdravotnými vlastnosťami ako ostatné druhy orechov. V jednej veci sú však výnimočné. Brazílske orechy sú jednou z potravín 5 najvyšším obsahom selénu a v súčasnosti sa zaraďujú medzi najzdravšie potraviny na svete. Len 100 g para orechov obsahuje až 3485 g selénu (po nich nasledujú mušle, ustrice, tuniak, morčacie a hovädzie mäso). Selén plní významné antioxidačné funkcie, zabraňuje kôrnateniu tepien, cirhóze pečene, rakovine pľúc, prsníka i pečene. Okrem toho podporuje zdravý imunitný systém, pomáha zmierňovať účinok viacerých toxických kovov. Selén je súčasťou enzýmu, ktorý sa podieľa na premene T4 (tyroxínu) na aktívnejší hormón štítnej žľazy T3 (trijódtyronín).

Domovom para orechov je Brazília. Odborníci odporúčajú denne skonzumovať maximálne dva až tri kusy para orechov spolu s ostatnými orechmi. O ich významnom postavení svedčí aj vysoký obsah živín.

Živiny v paraorechov (100 g)

Živiny

(g)

sacharidy 12,3
bielkoviny 14,3
tuk (hlavne MUFA) 66,4 g
vláknina 7,5 g
kalórie 656
minerálne látky % ODD/IOO g
meď 194,0
horčík 94,0
mangán 53,0
fosfor 103,0
zinok 36,0
selén 3485,0

Mononenasýtené mastné kyseliny majú pozitívne účinky na znižovanie hladiny LDL cholesterolu, a naopak na zvyšovaní úrovne HDL cholesterolu. Pozitívne ovplyvňujú zdravie a činnosť koronárnych artérií.

Para orechy sú výnimočné aj v oblasti obsahu dvoch antioxidantov – vitamínu E a selénu, ktoré sa vo svojom pozitívnom pôsobení vzájomne podporujú. Antioxidačné látky v para orechoch dávajú vedecké štúdie do súvislosti so schopnosťou spomaliť rast nádorových buniek. Možno ich zaradiť medzi významné potraviny v prevencii rakovinových ochorení prsníka, pľúc a prostaty.

Horčík je prospešný pre svaly (aj srdce), nervovú sústavu a zastáva aj niektoré metabolické funkcie. Fosfor je dôležitý pre kosti a zuby. Med’ pozitívne vplýva na činnosť štítnej žľazy a ochraňuje tkanivá. Vitamín E je silný antioxidant. Draslík potrebujú všetky bunky, tkanivá a orgány ku svojmu správnemu fungovaniu. Para orechy obsahujú bielkoviny zložené z 18 aminokyselín, ktoré sú základom výživy každého človeka a obzvlášť dôležité sú pre športovcov.

Považujú sa za významný antioxidačný, imunomodulačný a protirakovinový resp. antisklerotický faktor vo výžive.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *