Pažerák anatómia

Pažerák (oesophagus) je jediný rúrovitý orgán hrudníkovej časti tráviacej rúry. Dlhý je 25 – 28 cm a prevádza potravu z hltana do žalúdka. Na tejto ceste sa potrava nemení. Dôležitejšia ako vlastný rozmer pažeráka je vzdialenosť miesta jeho vyústenia do žalúdka od rezákov, čo je asi 40 cm. pazerakTáto dĺžka má praktický význam, lebo pri zavádzaní žalúdočnej sondy nás informuje o jej preniknutí do žalúdka.

Pažerák v celej svojej dĺžke je pred chrbticou, najprv krčnou, potom hrudníkovou, ale v kaudálnom smere sa od nej postupne odďaľuje. Pred pažerákom je v krčnom a hrudníkovom oddiele priedušnica a nižšie srdce. Pažerák prechádza cez otvor bránice a vyúsťuje do žalúdka v mieste, ktoré sa nazýva žalúdkový vchod – kardia.

Sliznica pažeráka tvorí pozdĺžne krkvy, ktoré sa pri prechode potravy vyrovnávajú. Svalová vrstva je v hornej časti pažeráka priečne pruhovaná, dolu hladká. Pri prechode potravy svalovina vykonáva peristaltické pohyby. Nad potravou sa zmrští, pod ňou sa uvoľní. Peristaltická vlna takto posúva potravu do žalúdka.

Aj keď na prechode pažeráka do žalúdka neexistujú nijaké oso­bitné útvary, posledná časť pažeráka pôsobí ako kardiový sfinkter (zvierač), ktorý je spravidla uzavretý. Ochabne pri pohybujúcom sa hlte cez pažerák, takže potrava sa bez odporu dostane do ža­lúdka. Peristaltické vlny žalúdka zasahujúce oblasť kardie sfinkter pevnejšie uzavrú, čo znemožní návrat kašovitého obsahu žalúdka do pažeráka.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *