Petržlen záhradný – Petroselinum crispum

Petržlen sa okrem zeleniny využíva aj ako významná korenina — vňať vyznačujúca sa mimoriadne vysokým obsahom vitamínu C.

Živiny v petržlene – 2 porcie (7,60 g)

Živiny

% ODD

vitamín K 155,8%
vitamín C 16,8%
vitamín A 12,8 %
kyselina listová 2,8 %
železo 2,6 %
kalórie (2) 0,0 %

Pre vysoký obsah rôznych životne dôležitých živín sa petržlen v súčasnosti zaraďuje medzi najzdravšie potraviny. V prvom rade poskytuje významný zdroj antioxidantov – vitamínu A, E, C ako aj vitamínu K (200 % ODD). V menšom množstve sú v ňom zastúpené vitamíny skupiny B (tiamín, kyselina listová, riboflavín, niacín, kyselina pantotenová a pyridoxín. Z minerálnych látok je zdrojom fosforu, zinku, vápnika, železa, horčíka, draslíka, medi a mangánu. Pre tehotné a dojčiace ženy resp. deti v raste predstavuje mimoriadne významný zdroj vápnika, v dvoch polievkových lyžiaciach sa nachádza až 14 mg vápnika.

Rovnako významný je obsah flavonoidov, kumarínov a ďalších zlúčenín chemicky patriacich kterpénom. Tieto zároveň predstavujú významné antioxidanty, ktoré stimulujú imunitný systém a blokujú pôsobenie látok, ktoré vyvolávajú rakovinu. Osviežujúce účinky sa vysvetľujú vysokým obsahom chlorofylu.

Ako korenie slúži v prvom rade petržlenová vňať, ktorá je známa vďaka dezodoračným (osviežuje dych) a detoxikačným účinkom. Za uvedené účinky zodpovedá v prvom rade chlorofyl, ktorý zabraňuje rozmnožovaniu baktérii, pôsobí protizápalovo, potláča pachy a zneškodňuje karcinogény. Účinnou látkou je anetol pôsobiaci proti chronickému zápalu V ázijskej medicíne sa využíva pri anemických stav, má priaznivý vplyv na obličky, nakoľko má výrazné močopudné účinky. Odporúča sa dokonca aj pri liečbe diabetes, nakoľko bolo preukázané, že petržlenová vňať vo výraznej miere znižuje hladinu krvnej glukózy u potkanov, znižuje telesnú hmotnosť a chráni pečeň diabetických potkanov.

Petržlen obsahuje komponenty silice (do 0,1 %), ako sú apiol, myristicín, limonén, felandrén, eugenol a alfa – tujén. Z flavonoidov sú to apiín, apigenín, crizoeriol a luteolín. Prítomné sú aj furanokumaríny – psoralén a mastný olej s kyselinou petržlenovou.

Táto tradične používaná koreňová zelenina s charakteristickou aromatickou vôňou má ako liečivá droga v prvom rade diuretické (močopudné účinky).

Esenciálny olej má v prvom rade silné močopudné účinky. Túto aktivitu rovnako podporujú fenylpropanoidy, ktoré vo významknej miere dráždia stenu močového mechúra. Vo väčšom množstve apiol a myristicín pôsobia sťahujúco na hladké svalstvo tenkého čreva, močového mechúra resp. maternice. Preto sa olej zo semien v minulosti využíval na vyvolanie potratu. Preto je používanie samotnej drogy obmedzené, používa sa iba ako súčasť urologických čajových zmesí.

Myristicín, ako bolo preukázané v štúdiách na zvieratách, inhibuje tvorbu nádorov, a to najmä, vzniku nádorov v pľúcach. Myristicín aktivuje enzým glutatión – S – transferáza, ktorá pomáha neutralizovať oxidované molekuly, ktoré by inak poškodzovali bunky v tele. Činnosť prchavých olejov petržlenu je kvalifikovaná ako chemoprotektívna najmä pre potraviny, ktoré môžu pomôcť neutralizovať jednotlivé typy karcinogénov (ako sú benzopyrény, ktoré sú súčasťou dymu cigariet a dymu z dreveného uhlia pri grilovaní). Flavonoidy v petržlene, najmä luteolín, fungujú ako antioxidanty, neutralizujúce vysoko reaktívne molekuly obsahujúce kyslík (tzv. kyslíkové radikály). Petržlen je vynikajúcim zdrojom aj ďalších antioxidantov – vitamínu C a vitamínu A. 10 petržlenových vňatí obsahuje 505 μg oči chrániacich luteolínu a zeaxantínu, rovnako 505 μg betakaroténu.

Beta – karotén je ďalší dôležitý antioxidant, uplatňujúci sa v oblasti rozpustných tukov tela. Diéty s beta – karoténom sú spojené so zníženým rizikom rozvoja a progresie aterosklerózy, cukrovky a rakoviny hrubého čreva. Beta – karotén môže byť užitočný pri znižovaní závažnosti astmy, osteoartritídy a reumatoidnej artritídy. Beta – karotén je premenený v tele na vitamín A.

Vitamín C je primáme vo vode rozpustný antioxidant, zneškodňujúci nebezpečné voľné radikály. Vysoké hladiny voľných radikálov prispievajú k rozvoju a progresii širokej škály ochorení, vrátane aterosklerózy, rakoviny hrubého čreva, diabetes a astmy. Vitamín C je tiež silný protizápalový prostriedok, ktorý vysvetľuje jeho nevyhnutnosť využitia pri ochoreniach, ako je osteoartritída a reumatoidná artritída. Vitamín C je potrebný pre zdravú funkciu imunitného systému.

Podľa národného rakovinového inštitútu v USA rastliny patriace do čeľade mrkvovitých patria medzi najúčinnejšie protirakovinové liečivá. Petržlen je dobrým zdrojom kyseliny listovej, jedným z najdôležitejších zdrojom vitamínov skupiny B. Kyselina listová zohráva jednu z najdôležitejších úloh vo vzťahu ku kardiovaskulárnym ochoreniam, je nevyhnutná v procese, prostredníctvom ktorého sa premieňa homocysteín na neškodné molekuly. Homocysteín je potenciálne nebezpečná látka, priamo poškodzujúca krvné cievy. Vysoké hladiny homocysteinu sú spojené s výrazne zvýšeným rizikom srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice u osôb s aterosklerózou alebo diabetickým ochorením srdca. Kyselina listová je tiež dôležitá pre správne delenie buniek a u tehotných žien významná pre správny vývin plodu. V súčasnosti existuje veľa nejasností okolo rímskej rasce (kumín) a rasce (caraway). Síce patria do jednej čeľade a vyzerajú takmer identicky, nemajú úplne identické účinky. Rasca lúčna ochucuje naše bežné jedlá ako aj žitný chlieb. Rímska rasca sa využíva v kuchyniach Indie, Mexika a Blízkeho východu.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *