Prudký zápal žalúdka – Akútna gastritída

Akútna gastritída

Vari ani jedného človeka neobíde v živote táto nepríjemná choroba. Spôsobuje ju požitie veľkého množstva potravy alebo skazených, príp. infikovaných potravín. Príznaky sa objavia 2 hodiny až 1-2 dni po po­žití jedla. Typickým príznakom je tlak v oblasti žalúdka, nechuť do jed­la, pocit nevoľnosti, niekedy bolesti, nutkanie na vracanie, zvýšená tep­lota až horúčka. Keď sa obsah žalúdka dostane do tenkého črevá, zápal a podráždenie sa rozšíria aj ta a k uvedeným príznakom sa pridruží ešte hnačka.zaludok

Pri prudkom zápale žalúdka treba čím skôr a čo najdôkladnejšie vy­prázdniť žalúdok a črevá. Najjednoduchšie sa žalúdok dá vyprázdniť vracaním. Reflex vracania sa ľahko vyvolá tým, že vypijeme teplú vodu alebo podráždime hltan (napr. prstom). Ak má postihnutý aj hnačku, treba dôkladne vyprázdniť aj črevá. Dáme mu vypiť 1-2 polievkové ly­žice ricínového oleja alebo roztok horkej soli (zarovnaná kávová lyžička horkej soli v 2 dl vody). Vracaním a hnačkou spôsobenú stratu vody a soli treba bezpodmienečne nahradiť citrónovou šťavou alebo čajom osladeným sacharínom. Môžeme do nich pridať aj štipku soli. Ak nutka­nie na vracanie trvá ďalej, odporúča sa prehĺtať kocky ľadu alebo vypiť studenú šťavu. Vlažný obklad položený na brucho pôsobí upokojujúco na žalúdok i črevá. Pretože akútna gastritída postihnutého veľmi zoslabí, treba ho, najmä ak ide o deti a starších ľudí, uložiť do postele.

Po 1-2-dňovej hladovke [tekutiny však chorý musí dostávať!) možno podať riedku krupicovú kašu alebo ovsené vločky. Jedálny lístok sa po­stupne rozšíri o zemiakové pyré, kompóty a vajíčka na mäkko. Normál­nu stravu neslobodno podávať ani 4-5 dní od začiatku ochorenia, a to ani vtedy, ak sa chuť do jedenia a celkový stav už upravili. Ešte aspoň týždeň má jedálny lístok obsahovať sucháre, hrianky, strúhaný nemastný syr, zeleninové prívarky, ryžu, kakao a mäsové kaše. Aspoň 10 dní sa po­stihnutý nemá najesť dosýta, na druhej strane by mal cez deň jesť čas­tejšie. Ak sa stratia všetky ťažkosti, po 10 dňoch sa možno vrátiť k nor­málnej strave.

Ak po vracaní a použití preháňadla hnačka neustúpi, vyhľadáme lekára. Svojvoľne neužívajme napr. kvapky alebo iné lieky zastavujúce hnačku, aby sa pokazená alebo infikovaná potrava nezadržala v črevách. Len lekár môže predpísať lieky proti hnačke, ktoré súčasne slúžia aj na dezinfekciu čriev. Odporúča sa už v prvých 48 hodinách jesť strúhané jablká. Jablko je ideálnou potravou pre obsah pektínu, ktorý pôsobí upo­kojujúco na črevnú stenu, a pre obsah vody a minerálov, ktorými sa na­hrádza ich strata. Žalúdočné kŕče možno tlmiť teplými obkladmi a elek­trickou poduškou. Pamätajme však na základné pravidlo, že teplý obklad nedávame na žalúdok vtedy, keď v tejto oblasti cítime bolesť. Akútny zápal červovitého prívesku (ľudové nazývaného „slepým čre­vom“) totiž má v podstate tie isté príznaky ako akútny zápal žalúdka a čriev. Teplý obklad potom vyvolá zväčšenie bolesti a prasknutie apen­dixu. Tak ako je nevhodné diétu podávať menej ako 10 dní, rovnako je nesprávne predlžovať ju u chorého bez príznakov ochorenia, a to najmä vtedy, ak diéta vyvoláva a podporuje nechuť na jedlo. Následkom je zbytočné oslabnutie chorého.

Treba si uvedomiť ešte jedno; vracanie u detí nie je vždy prejavom gastritídy, ale môže byť prvým príznakom infekčného ochorenia.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *