Raž – Secale

Raž je pomerne mladá kultúrna rastlina, ktorá sa pestovala vo vysokých polohách, suchých oblastiach a studených regionónoch. Pri procese rafinácie sa však odstraňujú najvzácnejšie časti zrna raže a to povrchová vrstva (osemenie) a zárodok, teda klíčky.

Živiny v raži – 0,33 šálky (55,77g)

Živiny

% ODD

mangán 72,0 %
vláknina 33,6 %
tryptofán 18,7%
fosfor 18,5%
horčík 15,3%
kalórie (188) 10,0 %

Zrno tvorí 67 % sacharidov, 10 % bielkovín, 9,6 % vlákniny a 1,7 % tuku.

Zvlášť cenná je vonkajšia vrstva endospermu, aleurónová vrstva bohatá na bielkoviny, minerálne látky (draslík, horčík, zinok, mangán a fluór) a najmä vitamíny skupiny B (BI, B2, niacín, pyridoxín). Raž obsahuje o 25 % viac vitamínu E a vitamínov skupiny B ako pšenica, navyše má vyšší obsah esenciálnych mastných kyselín. Bielkoviny raže sú mimoriadne bohaté na lyzín.

Je vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá priaznivo pôsobí na činnosť čriev, proti zápche, hemoroidom, pomáha udržiavať hladinu cholesterolu a krvného cukru. Ražná vláknina má oveľa lepší vplyv na činnosť čriev ako pšeničná. Množstvo vlákniny v ražnom chlebe je trojnásobne vyššie ako v bielej pšeničnej múke. Celé zrná raži, celozrnná grahamová múka chráni pred diverkulózou, zápchou, hemoroidmi a nádormi hrubého čreva. Raž obsahuje v prvom rade rozpustné formy polysacharidov, ktoré majú mimoriadne vysokú schopnosť viazať vodu a preto dávajú pocit plnosti a sýtosti. Ražné výrobky poskytujú pomoc ľuďom, ktorí chcú rýchlo zredukovať svoju telesnú hmotnosť. Jedna tretina šálky surovej raže (čo je asi 1 šálka varenej) poskytuje 34 % ODD vlákniny.

Je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B (BI, B2, B3), vitamínu E, železa, horčíka, vápnika, zinku a selénu. Významný je obsah draslíka (510 mg/100 g), ktorý je nevyhnutný pre zdravé srdce, znižuje krvný tlak, pôsobí proti únave a vyčerpaniu. Ražná múka má vyšší podiel minerálnych látok ako pšeničná. Ide predovšetkým o vápnik, horčík, zinok, mangán, meď a železo. V ražných výhonkoch resp. v žitnom slade je veľa fluóru, ktorý podporuje tvorbu kostí a spevňuje zubnú sklovinu.

Raž je bohatá na sekundárne metabolity – lignany. Tieto ochranné, protirakovinové látky sa nachádzajú v okrajových častiach ražných zŕn a patria medzi tzv. fytostrogény slúžiace k prevencii hormonálne podmienenej rakoviny maternice či prsníka.

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *