Ruža šípová – Použitie

Kvet obsahuje triesloviny, flavonoidy, antokyány a silicu. Plody obsahujú vitamíny C, A, BI, B2, vitamín P, K, karotenoidy, kyselinu nikotínovú, cukry, pektín, plodové kyseliny, flavonoidy, silicu a triesloviny. ruza-sipovaSemená obsahujú aj vitamín E. Šípky patria k najbohatším zdrojom uvedených vitamínov.

Šípky je vhodné podávať pri prechladnutiach a slabosti. Pre obsah pektínov a kyselín pôsobia šípky súčasne ako jemné preháňadlo a majú mierny diuretický efekt. Pre svoje účinky sú súčasťou mnohých vyrábaných čajovín. Čaj má príjemnú vôňu, lahodnú chuť a doteraz neboli zistené vedľajšie a nepríjemné účinky. Korunné lupienky ruže šípovej pôsobia na zvýšenie imunity. Lupienky ruží môžeme pridávať aj do zmesí na kúpeľ.

Please follow and like us:
0

Komentoval článok “Ruža šípová – Použitie

  1. Šípky úplne milujem. Super je z nich čaj, super je z nich kozmetika (používam domácky vyrobenú, ale aj rôzne šípkové rady), ale vôbec som netušila, koľko až vitamínov obsahujú. Ďakujem za zhrnutie. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *