Šalvia lekárska – Salvia officinalis – účinky na zdravie

V prípade šalvii sa využíva intenzívna, mierne zemitá príchuť najmä pri ochucovaní mäsitých pokrmov. Používajú sa nielen čerstvé listy, ale aj sušené či drvené. Má silné antiseptické vlastnosti a používajú sa ako účinné kloktadlo pri bolestiach krku či bakteriálnych angínach.

Šalvia lekárska má povesť očistnej bylinky pravdepodobne preto, že disponuje antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami. Vďačí za to predovšetkým siliciam, ako aj trieslovinám a vysokému obsahu kyseliny ursulovej.

Extrakty zo šalvie majú dokázanú antioxidačnú ako aj estrogénovú aktivitu. V období prechodu sa totiž droga využíva pri nadmernom potení. Pitie záparu vo významnej miere znižuje návaly tepla a pocit horúčavy. Zaraďuje sa k tzv. antihydrotikám – prostriedok na zníženie potenia.

V stredoveku bola šalvia univerzálnym liekom pri rôznych ochoreniach. Využívala sa ako tonikum (posilňujúci prostriedok), pre stimulácia trávenia, na zníženie tvorby slín a mlieka, zastavovanie hnačky a ako dezinfekčný prostriedok.

Za svoj účinok vďačí siliciam, diterpenoidným horčínom, tanínom, triterpenoidom, živiciam, flavonoidom, estrogénom či saponínom.

Živiny v šalvii – 2 lyžičky (1,40 g)

Živiny

% ODD

energia 315 kcal 15,75%
sacharidy 60,73 g 47%
proteín 10,63 g 19%
tuky celkom 12,75 g 42.5%
cholesterol 0 mg 0%
vláknina 40,3 g 106%

Vitamíny

kyselina listová 274 jLíg 63%
niacín 5,720 mg 35,75%
pyridoxín 2,690 mg 206%
riboflavín 0,336 mg 26%
Tiamín 0.754 mg 68.5%
vitamín A 5900 mg 196%
vitamín C 32,4 mg 54%
vitamín E 7,48 mg 50%
vitamín K 1714,5 μg 1429%

Elektrolyty

sodík 11 mg <1%
draslík 1070 mg 23%

Minerálne látky

vápnik 1652 mg 165 %
meď 0,757 mg 84%
železo 28,12 mg 351 %
horčík 428 mg 107%
mangán 3,133 mg 136%
zinok 4,70 % 43%

Fyto-nutrienty

B – karotén 3485 μg
kryptoxanthin-B 109 μg
lutein-zeaxanthin 1895 μg

Šalvia obsahuje rad prchavých éterických olejov (silíc), trieslovín (tanínov), saponínov, flavonoidov (apigenín, diosmetín a luteolín) fenolových kyselín, vrátane a kyseliny rozmarínovej. Uvedené typy antixidantov vykazujú antioxidačnú ako aj neuroprotektívnu aktivitu, preto sa šalvia stáva predmetom mnohých výskumných štúdii na zlepšenie pamäti a potlačenie Alzheimerovej choroby. Sušený koreň Šalvia miltiorrhiza, tiež známy ako danshen, obsahuje účinné látky proti Alzheimerovej chorobe. Šalvia bola používaná v liečbe cerebrovaskulámych ochorení už pred viac ako tisíc rokmi. Acetylcholínesteráza, tiež známa pod skratkou AChE, (enzým s hydrolytickou aktivitou) spôsobuje degradáciu neurotransmiteru acetylcholínu za vzniku cholínu a acetátu. Nachádza sa hlavne v nervosvalových spojeniach a cholínergných synapsách v CNS, kde jej účinok ukončuje synaptický prenos. AChE má veľmi vysokú katalytickú aktivitu. Každá molekula AChE degraduje 25 000 molekúl acetylcholínu za sekundu. Cholín produkovaný pri tejto degradácii sa recykluje, prenáša sa späť do nervových zakončení, kde sa z nej syntetizujú nové molekuly acetylcholínu. Šalviový olej je inhibítorom acetylcholínesterázy. To potvrdzuje to, čo už o šalvii dávno vieme, že posilňuje pamäť. Protirakovinové terpénové zlúčeniny môžu obmedziť výskyt srdcovo – cievnych ochorení ako aj riziko rakoviny. Štúdie z posledných rokov naznačujú, že cineol a perilylalkohol potláčajú rast nádorov. Flavonoid luteolín preukazuje schopnosť predchádzať rakovinovým zmenám v bunkách. Silica sa vyznačuje vysokým obsahom tujónu (35 – 60 %), nízkym 1,8 – cineolu, borneolu, linalolu, eukalyptolu resp. gáforu. Okrem toho je významný obsah diterpénov (diterpenoidných horčínov – kamozol, pikrosalvín) a triterpenoidných kyselín (kyselina ursulová). Z monoterpénov dominuje beta – karyofylén.

Olej zo šalvie obsahuje tujón, ktorý pôsobí proti kandide a salmonele. Avšak pri nadmernom používaní môže byť táto aktívna zložka silice aj toxická. Preto sa odporúča maximálna doba používania éterického oleja 2-4 týždne. Pri vyšších koncentráciách môže vyvolať epileptické záchvaty, vzniká riziko tachykardie, prípadne môže spôsobiť závraty.

Významný je aj obsah kyseliny rozmarínovej, ktorá má antioxidačné a protizápalové účinky. Preto šalvia pôsobí veľmi účinne proti zápalom ako je napr. zápal ďasna či reumatoidná artritída. Kyselina rozmarínová môže byť ľahko absorbovaná z gastrointestinálneho traktu. Vo vnútri tela pôsobí na zníženie zápalovej reakcie zmenou koncentrácie zápalových molekulových poslov (leukotriénov B4). Kyselina rozmarínová funguje ako antioxidant. Listy a stonky šalvie obsahujú antioxidačné enzýmy, vrátane SOD (superoxiddismutázy) a peroxidázy. Zložky šalvie flavonoidy a fenolové kyseliny, ktoré spolupracujú s enzýmami, pre stabilizáciu metabolizmu kyslíka v súvislosti s neutralizáciou voľných kyslíkových radikálov. Zvýšený príjem šalvie, ako korenia v potravinách, je určený pre osoby so zápalovými ochoreniami (reumatoidná artritída), bronchiálna astma a ateroskleróza. Odporúča sa aj na znižovanie krvného tlaku, pri nočnom potení pri menopauze.

Využíva sa aj pri poruchách trávenia s kolikami, pri rôznych infekciách tráviaceho traktu, nakoľko potláča rast baktérii, zmierňuje kŕče a podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Používa sa spoločne s ďalšími podpornými drogami aj ako pomocný liek proti cukrovke, nakoľko napomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Je súčasťou mnohých bylinných čajov na potláčanie potenia (nervového pôvodu či v klimaktériu).

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *