Tymián je hodnotná liečivá rastlina ako aj korenina. Jej domovinou je stredná a južná Európa, Balkán a Kaukaz. Do našich zemepisných šírok sa dostala vďaka benediktínom, ktorí ju pestovali v kláštorných záhradách. Živiny v tymiáne – 2 lyžičky (2,80 g)
Živiny |
% ODD |
vitamín K | 60,0 % |
železo | 19.2% |
mangán | 11,0% |
vápnik | 5,2 % |
vláknina | 4,1 % |
tryptofán | 3,1 % |
kalórie (7) | 0,0 % |
Má významné antiseptické, baktericídne a antiseptické vlastnosti. Využíva sa ako expektorans, stomachikum, antiseptikum, adstringens, aromatikum a balneologikum. Silica obsahuje tymol a karvakrol resp. cinén (aspoň 50 %) ktoré povzbudzujú odvádzanie hlienu z priedušiek. V silici (0.1-0.6%) sa okrem iného nachádzajú aj p-cymol, citral, linalol, bomeol, a- pinén a P-pinén. Tymián má dlhú históriu používania v prírodnej medicíne v súvislosti s problémami dýchania, kašľa a bronchitídy. Medzi prchavé zložky oleja z tymiánu patrí karvakrol, bomeol, geraniol a tymol.
Tymiánová silica obsahuje tymol (40%), p-cymén ako prototyp cyklických monoterpénov s aromatickým kruhom. Tymol je primárnou zložkou éterického oleja tymiánu. Samotný tymol je antiseptikum, účinné proti baktériám (gram pozitívne streptokoky a stafylokoky), okrem toho podporuje prekrvenie pokožky. Využíva sa aj na odvádzanie pachov, preto je súčasťou kozmatických prípravkov – ústne vody, zubné vody, peny do kúpeľov a pod. V homeopatii sa využíva na odhlienenie (Aspecton, Bronchitten, Cito-Guakalin, Expecysat N, Phymipin B).
Okrem toho listy obsahujú organické kyseliny, flavonoidy (apigenín a luteolín), triesloviny, horčíny a triterpenoidy – uvedené komponenty sú typické pre hluchavkovité vo všeobecnosti. Apigenín, naringenín, luteolín a tymonín zvyšujú antioxidačnú kapacitu tymiánu. Má významnú aromatickú chuť, je to naša jedna z najlepších byliniek na povzbudzunie chuti dojedla, nakoľko povzbudzuje tvorbu slín a žalúdočnej kyseliny.
Prchavé zložky oleja tymiánu majú antimikrobiálnu aktivitu proti rôznym baktériám a plesniam (Stafilococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Shigella sonnei).
Silice sa využívajú pri zápaloch kože, slizníc, hnisavých rán a pod, v stomatológii ako antiseptikum. Triesloviny majú dezinfekčné pôsobenie pri liečbe hnačkovitých ochorení rôzneho pôvodu, dezinfikujú i močové cesty. Tymián je obľúbeným korením, používa sa do polievok, omáčok, teľaciny, hovädziny a pizze. Materina dúška v silici rovnako obsahuje linaol, karvakrol, tymol a cineol, ktoré sú účinné ako antibiotiká a uvoľňovanie kŕčov, rovnako sa využíva na odhlienenie priedušiek.
Terpenické zlúčeniny – cineol, limonén a pinén potláčajú rast nádorov a zvyšujú produkciu ochranných protirakovinových enzýmov v tele. Luteolín pôsobí proti rakovinovým zmenám v bunkách.
Tymián a bazalka obsahujú zložky, ktoré môžu zabrániť kontaminácii, ale aj dekontaminácii už kontaminovaných potravín. Tymián je vynikajúcim zdrojom železa a mangánu, veľmi dobrým zdrojom vápnika a vlákniny.