Je v tukoch rozpustný vitamín, je nenahraditeľná pomôcka v procese vstrebávania vápnika a fosforu najmä na tvorbu pevných kostí a zubov. Vitamín D reguluje pohyb vápnika z kostí do krvi a naopak. Prispieva k rozvoju silných zubov a kostí, pretože pomáha telu vstrebávať vápnik.
Zdroje v ktorých sa Vitamín D nachádza
Vaječný žĺtok, mlieko a ale hlavne rybí tuk je bohatým zdrojom vitamínu D. V prítomnosti slnečného svetla a ultrafialového svetla si ho telo dokáže vyrábať samo.
Nedostatok vitamínu D spôsobuje mäknutie kostí čo spôsobuje častejšie zlomeniny. Avšak, príliš veľa vitamínu D v tele môže byť aj toxický, čo spôsobuje stratu chuti do jedla, nevoľnosť, strata hmotnosti, bolesti hlavy a usadeniny vápnika v obličkách.
Odporúčaná denná dávka
Pre dospelých a mladistvých: 200-400 I.U. (5-10 µg)
Pre deti: 400 I.U. (10 µg)
Pre tehotné ženy: 400 I.U. (10 µg)
Dávky väčšie ako 50 µg získaná formou stravy môže spôsobiť stravovanie problémy a nakoniec aj dezorientáciu, kóma a v málo prípadoch aj smrť.
Prevod jednotiek:
1g (1 gram) = 1000 mg (1000 miligramov)
1g (1 gram) = 1 000 000 µg (1 000 000 mikrogramov)
1mg (1 miligram) = 1000 µg (1000 mikrogramov)
mg – miligram
µg – mikrogram
IU – medzinárodná jednotka