Vitamín E a vitamín C tvoria spolu silný omladzovací tím: zatiaľ čo vo vode rozpustný vitamín C sa nachádza vo vodných častiach buniek, v tukoch rozpustný vitamín E sa nachádza medzi lipidmi a pomáha chrániť tukové bunky proti peroxidácii („infikovaniu“ kyslíkom) a štuchnutiu. Početné štúdie ukázali, že vitamín E má niekoľko výhod. Medzi ne patria:
- skracovanie reťazových reakcií voľných radikálov, ktorých výsledkom je poškodenie buniek
- blokovanie oxidácie LDL cholesterolu a iných tukov, ktoré môžu poškodiť bunky
- prevencia proti srdcovému infarktu a mŕtvici, udržovanie čistých tepien, ich ochrana pred usadeninami
- zvyšovanie imunity
- blokovanie rastu rakovinových buniek
- prevencia postupu degeneratívnych ochorení mozgu
- uvoľnenie symptómov artritídy
- boj proti sivému zákalu a iným očným chorobám
- prevencia proti „krívaniu“ alebo nepriechodnosti tepien dolných končatín
V podstate vitamín E je prvá ochranná zóna proti poškodzovaniu lipidov (tukov) voľnými radikálmi v bunkových membránach. Keď je lipid napadnutý a „radikalizovaný“ – zmenený na lipid peroxi radikál, ktorý je nebezpečný, pretože mu chýba elektrón – vitamín E okamžite zasahuje, pričom obetuje jeden z vlastných elektrónov, aby zabránil peroxi radikálu ukradnúť elektrón zo susednej vrstvy tuku. S týmto extra „E“ elektrónom sa z peroxi radikálu stáva lipid peroxid, čo je tiež nebezpečná látka – vitamín E pracuje ďalej a spolu s antioxidačnou látkou glutatiónperoxidázou zastavuje reťazovú reakciu voľného radikálu, ktorou sa oxidujú lipidové bunky a štuchnú.
Takto vitamín E zabraňuje oxidácii a „štuchnutiu“ LDL cholesterolu. Teraz už vieme, že kým LDL cholesterol nestuchne, neznamená pre ľudský organizmus vážnejšiu hrozbu. Keď je však chemicky zmenený reakciou s kyslíkom, začína vystielať steny artérií, kde sa ukladá vo forme doštičiek, ktoré ich postupom času upchávajú. Keď zabránite štuchnutiu LDL cholesterolu, pomôžete zastaviť aterosklerózu ešte pred tým, ako sa začne.
Podľa Dr. Ishawlala Jialala z Juhovýchodného medicínskeho centra na Texaskej univerzite v Dallase, u ľudí užívajúcich 800IU vitamínu E denne počas troch mesiacov sa znížilo tempo oxidácie LDL cholesterolu o 40 percent. Podľa jeho názoru tieto účinky možno pozorovať už pri užívaní doplnkov vitamínu E vo výške 4001U denne.
Pri pokuse uskutočnenom na primátoch vo výskumných laboratóriách aterosklerózy na Univerzite v Mississippi zistili, že u opíc kŕmených stravou s vysokým obsahom tuku sa spomalil a zvrátil proces blokovania artérií, keď im podávali vitamín E. Zvieratá, ktorým podávali 108IU vitamínu E denne počas troch rokov, tvorili len jednu pätinu z prípadov arteriálnych zablokovaní v porovnaní so zvieratami, kŕmenými stravou s vysokým obsahom tukov, ale bez pridávania vitamínu E. Dokonca aj u opíc, ktoré trpeli blokovaním artérií, sa pri podávaní vitamínu E arteriálne zablokovanie zmenšilo o 60 percent: z priemerných 35 percent upchatí artérií na 15 počas obdobia dvoch rokov.
Dr. Howard Hodis z Lekárskej fakulty na univerzite v Južnej Kalifornii zistil, že vitamín E zastavuje proces upchávania artérií aj u ľudí. V jeho výskume muži v strednom veku po chirurgickom zákroku koronárneho bypasu dostávali 100IU dávky vitamínu E denne spolu s ostatnými liekmi. Po dvoch rokoch pozorovania boli ich artérie oveľa širšie ako u mužov užívajúcich menšie dávky vitamínu E – angiogram odhalil, že v niektorých prípadoch sa povlak vlastne zmenšil.
Ako ukázali početné výskumy na Harvarde, zdá sa, že vitamín E redukuje srdcové choroby. Zistilo sa, že riziko srdcových chorôb bolo nižšie u tých, ktorí užívali 100IU až 250IU vitamínu E denne v porovnaní s tými, ktorí ho neužívali. Tým, ktorí užívali vitamín E hrozilo takisto o 29 percent nižšie riziko mŕtvice a znížila sa u nich celková úmrtnosť až o 13 percent. V štúdii so 40000 mužmi v strednom veku, ktorí užívali vitamín E vo vyššej dávke ako 100IU denne počas dvoch rokov, mali o 37 percent nižšie riziko hlavných kardiovaskulárnych problémov vrátane infarktu srdca. Prieskum Svetovej zdravotníckej organizácie zameraný na mužov v 16 mestách Európy potvrdil, že vysoká hladina vitamínu E vás dokonca väčšmi ochráni pred smrteľnými srdcovými chorobami, ako keby ste znížili krvný cholesterol, pretože podľa všetkého práve vitamín E zabraňuje oxidácii cholesterolu na jeho najtoxickejšiu formu.
Vitamín E a cukrovka
Najmä diabetikom môže byť prospešné užívanie vitamínu E, pretože spolu s vitamínom C zamedzuje oxidačným reakciám, ktoré vedú ku glykozidácii bielkovín, spájaniu nadbytku cukru v krvnom riečisku s proteínmi v tele. Podľa výskumu Dr. Sushila Jaina z Medicínskeho centra louisianskej štátnej univerzity a Dr. Johna Cunninghama z massachutskej univerzity sa u diabetikov užívajúcich 100IU vitamínu E denne počas troch mesiacov podstatne znížila hladina triglyceridu, čo poukazuje na to, že doplnky vitamínu E môžu pomôcť u diabetikov redukovať kardiovaskulárne ochorenia.
Vitamín E a rakovina
Mnoho výskumov poukázalo na úzke prepojenie medzi vitamínom E a bojom proti rakovine. Vo výskume uskutočnenom v Národnom inštitúte pre rakovinu sa zistilo, že keď ľudia užívali doplnky vitamínu E v dávkach približne 100IU, riziko rakoviny ústnej dutiny sa zredukovalo o 50 percent. Mnoho iných prieskumov vedie k záverom, že výsledkom nízkej hladiny vitamínu E v krvi je 50 percentné zvýšenie rizika každého druhu rakoviny. Prečo je vitamín E taká magická protirakovinová látka? Väčšina vedcov verí, že ide o schopnosť vitamínu E zvyšovať obranyschopnosť imunitného systému. Podľa Dr. Blumberga, vedúceho laboratórií antioxidačných výskumov na Tuftskej univerzite, vitamín E pomáha predchádzať rakovine v troch stupňoch: chráni bunku pred poškodzujúcimi voľnými radikálmi, v črevách sa spája s inými látkami a zabraňuje tvorbe karcinogénov a zvyšuje obranyschopné reakcie imunitného systému tým, že striehne na zárodky rakoviny. Blumberg zdôrazňuje, že „dostatočné množstvo vitamínu E v krvi udržuje bunky imunitného systému v čulom stave, takže sú pripravené napadnúť zárodky rakovinových buniek, čím hrá úlohu primárnej obrany proti rakovine.
Ako bojuje vitamín E proti starnutiu
Podobne ako mnoho iných geriatrických vitamínov, minerálov a hormónov, vitamín E vracia imunitný systém starnúceho človeka do obdobia mladosti. Dr. Simin Meydani, výživový imunológ z Tuftskej univerzity, denne podával ľudom nad 60 rokov od 400 do 800IU vitamínu E. Aj napriek tomu, že ich imunitné reakcie starnutím klesali, dodatočný vitamín E obrátil tento trend a spôsobil návrat imunitných reakcií na úroveň mladosti, Dr. Meydani zistil, že počet bielych krviniek bojujúcich proti infekciám vzrástol v priebehu 30 dní od 10 do 50 percent. Niektoré iné imunitné funkcie sa zvýšili o 80 až 90 percent. Meydani poznamenal, že podľa ODD štandardov by jeho pacienti neboli považovaní za subjekty s nedostatkom vitamínu E.
Vo svete, kde znečistenie vzduchu a iné škodliviny prostredia útočia na naše telo, potrebujeme proti nim dodatočnú ochranu, ktorú nám ponúka práve vitamín E. Voľné radikály ako oxidy dusíka a ozón – chemické komponenty znečisteného vzduchu – napádajú bunky pľúc, kde vysoká koncentrácia kyslíka spôsobuje náchylnosť na inváziu voľných radikálov. Vitamín E zabraňuj tvorbe molekúl lipid peroxidu – molekuly oxidovaného tuku, čím chráni naše pľúca.
Vitamín E |
|
Výhody | Neutralizuje voľné radikály, chráni ľudské tkanivá a bunky, zabraňuje poškodeniu oxidáciou. |
Upozornenie | Extrémne vysoké dávky zapríčiňujú únavu, nauzeu, bolenie hlavy, črevné kŕče, hnačky. |
Potravinové zdroje | olejové semiačka, listová zelenina, pečeň, celozrné obilie, pšeničné klíčky, vaječné žĺtky, maslo, oriešky. |
Vitamín E a cvičenie
Dopĺňanie vitamínu E je obzvlášť dôležité pre tých, ktorí pravidelne cvičia. Paradoxné je, že hoci cvičenie pomáha proti starnutiu, takisto zvyšuje riziko starnutia. Pri cvičení spaľujeme palivo, inak povedané zapájame mitochondrie, ktoré sú producentmi energie
buniek. Avšak samotný spaľovací proces vytvára voľné radikály – druh bunkového toxického odpadu ktorý môže spôsobiť nové poškodenie membrány, ako aj ohroziť mitochondrie a znížiť produkciu energie. Vitamín E skracuje reťazové reakcie voľných radikálov, ktoré môže spustiť samotné cvičenie. Výsledkom je, že ľudia užívajúci vitamín E zistia, že sa zlepšila ich odolnosť a celkové zdravie.
Užívanie vitamínu E
Ľudia užívajúci doplnky vitamínu E nezaznamenali prakticky žiadne vedľajšie účinky, hoci u niektorých sa objavilo mierne zvýšenie krvného tlaku, keď po prvýkrát začali užívať vyššie dávky vitamínu E. Hoci určité množstvo vitamínu sa dá získať z potravy, ak chcete skúsiť jeho omladzujúce účinky, musíte užívať doplnky. Aby ste získali 400IU, ktoré väčšina špecialistov na gerontológiu odporúča ako dennú dávku, museli by ste konzumovať 2,31 obilného oleja, viac ako 2,25 kg obilných klíčkov, osem šálok mandlí alebo 22 šálok vlašských orechov. Ak by ste si zvolili túto cestu, prijímali by ste asi 22250 kalórií a 1 912 gramov tuku – čo by asi ťažko bola vhodná cesta k zdraviu.
Dokonca aj malé dávky vitamínu E môžu byť užitočné. Veľa lekárov verí, že aj 100 IU vitamínu E denne pomôže ako prevencia proti srdcovému infarktu. Vhodnejšou dávkou je však 400 IU denne. Sami zistíte, že je účinnejšie užívať toto množstvo v dvoch 200 IU dávkach denne spolu s jedlom. Do 800 IU denne je bezpečná dávka, ale dávky nad 400IU mávajú mierne protizrážanlivé účinky podobne ako aspirín, a preto takáto dávka nie je vhodná pre tých, ktorí čakajú na chirurgický zákrok a už užívajú antikoagulanty, prostriedky proti zrážaniu krvi.
Pri výskume s 800 pacientmi trvajúcom jeden rok sa zistilo, že ani jeden z nich pri megadávkach 2000 IU vitamínu E denne netrpel jeho nepriaznivými účinkami, avšak už pri dávkach 3200IU denne sa zistilo, že majú toxické účinky a spôsobujú bolenie hlavy, hnačky a vysoký krvný tlak.
V ďalšom výskume, v ktorom už pri dennej dávke 50 IU zaznamenali, že toto množstvo spôsobuje u fajčiarov hemoragiu (krvácanie) alebo krvácavú porážku. Tento hojne publikovaný výskum, ako sa neskoršie zistilo, bol v mnohých ohľadoch chybný a väčšina výživových výskumníkov ho vypustila z hlavy ako chybný. Mnohí americkí vedci sú v rozpakoch, pretože dávka 50IU vitamínu E denne je len ťažko postačujúca, aby mohla zmeniť krvnú koaguláciu, alebo aby sa mohli prejaviť nejaké väčšie pozitívne účinky. Väčšina amerických lekárov odporúča dávku 400 IU vitamínu E denne.
Keď raz začnete užívať vitamín E očakávajte, že táto dávka sa stane súčasťou každodenného režimu na predĺženie života. Výskumy ukazujú, že to trvá prinajmenšom dva roky, kým sa prejavia prospešné účinky vitamínu E na srdce a dosiahnu optimálnu úroveň, hoci iné pozitívne účinky možno pociťovať okamžite.