Vitamín E – Tokoferol

Vitamín E je rozpustný v tukoch. Je cenný antioxidant, ktorý zabraňuje oxidácii v telesných tkanivách, prispieva k tvorbe červených krviniek a chráni pľúca pred znečisteným ovzduším. Majú schopnosť spomaliť starnutie buniek a tkanív preto mu hovoria aj vitamín krásy.vitamin-e

Zdroje v ktorých sa Vitamín E nachádza

Celé zrná, mandle, pšeničné klíčky, obilniny, chlieb, orechy, semená, listová zelenina, vaječné žĺtky, karfiol, špenát, paradajky a sardinky. Nedostatok vitamínu E môže viesť k ochoreniu, ako je cukrovka, rakovina, srdcové choroby a Alzheimerova choroba dokonca k neplodnosti.

Odporúčaná denná dávka vitamínu E

Pre dospelých: 10 mg pre mužov, 8 mg pre ženy
Pre deti vo veku 11-14 rokov: 8 mg, 7-10 rokov: 7 mg, 4-6 rokov: 6 mg, 1-3 rokov: 5 mg
Pre tehotné ženy dojčiace ženy: do 13 mg

Dávky väčšie ako 1000 mg môžu spôsobiť zrážanie krvi, čo má za následok zvýšené riziko krvácania.

Prevod jednotiek:

1g (1 gram)            =       1000 mg (1000 miligramov)
1g (1 gram)            =       1 000 000 µg (1 000 000 mikrogramov)
1mg (1 miligram)  =       1000 µg (1000 mikrogramov)

mg – miligram
µg – mikrogram
IU – medzinárodná jednotka

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *