Vitamín E je rozpustný v tukoch. Je cenný antioxidant, ktorý zabraňuje oxidácii v telesných tkanivách, prispieva k tvorbe červených krviniek a chráni pľúca pred znečisteným ovzduším. Majú schopnosť spomaliť starnutie buniek a tkanív preto mu hovoria aj vitamín krásy.
Zdroje v ktorých sa Vitamín E nachádza
Celé zrná, mandle, pšeničné klíčky, obilniny, chlieb, orechy, semená, listová zelenina, vaječné žĺtky, karfiol, špenát, paradajky a sardinky. Nedostatok vitamínu E môže viesť k ochoreniu, ako je cukrovka, rakovina, srdcové choroby a Alzheimerova choroba dokonca k neplodnosti.
Odporúčaná denná dávka vitamínu E
Pre dospelých: 10 mg pre mužov, 8 mg pre ženy
Pre deti vo veku 11-14 rokov: 8 mg, 7-10 rokov: 7 mg, 4-6 rokov: 6 mg, 1-3 rokov: 5 mg
Pre tehotné ženy dojčiace ženy: do 13 mg
Dávky väčšie ako 1000 mg môžu spôsobiť zrážanie krvi, čo má za následok zvýšené riziko krvácania.
Prevod jednotiek:
1g (1 gram) = 1000 mg (1000 miligramov)
1g (1 gram) = 1 000 000 µg (1 000 000 mikrogramov)
1mg (1 miligram) = 1000 µg (1000 mikrogramov)
mg – miligram
µg – mikrogram
IU – medzinárodná jednotka