Prehnaná móda vitamínov patrí minulosti a aj ich údajne magické účinky ustúpili do pozadia. Poznatky o nich sa rozšírili a prehĺbili tak, že vitamíny sa dostali vo výžive človeka na to miesto, ktoré si objektívne zaslúžia. Ich osud bol však veľmi pohnutý. Stáročia sme poznali rozličné poruchy zdravia a mnohé z nich vznikli istotne z nedostatku vitamínov. Až do konca 19. storočia sa predpokladalo, že sa skončí éra labužníkov a že človek vystačí s tabletkami obsahujúcimi základné živiny. Tento predpoklad bol však chybný a vedu o výžive dostal do slepej uličky. Až poľský biochemik Funk roku 1911 vyslovil domnienku, že niektoré choroby vznikajú z nedostatku určitých látok v potravinách. Nazval ich vitamínmi, teda takými látkami, ktoré obsahujú dusíkaté amino zlúčeniny a sú potrebné pre život (lat. vita). Neskôr sa zistilo, že mnohé z vitamínov neobsahujú dusík. Názov sa však vžil a zdá sa, že pretrvá. Výskum nepochybne pôjde ďalej a postupne sa určite rozšíri aj doterajší zoznam 40 látok vitamínovej povahy.
Skupina vitamínov rozpustných v tukoch zahrnuje vitamín A, D, E a K.
Vitamín A (axeroftol) sa nachádza vo väčšom množstve v pečeni morských rýb a cicavcov (A-,) a sladkovodných rýb (A2). V rastlinách sa vyskytuje ako provitamín karotén, ktorý sa v pečeni premieňa pomocou tyroxínu na vitamín A. Pri nedostatku vitamínu A alebo karoténu vzniká šero sleposť, zvýši sa rohovatenie pokožky, nastáva zápal spojoviek, zákal očných rohoviek a hovorí sa aj o zvýšenej vnímavosti voči infekčným chorobám a o zlom hojení rán. Vynikajúcim zdrojom vitamínu A je najmä mlieko a maslo, vajcový žĺtok, pečeň, ryby a rybí tuk; z ovocia najmä červená paprika, mrkva, rajčiaky, šalát a špenát.
Vitamín D (antirachitický vitamín, kalciferol).Dnes poznáme 6 vitamínov (D.,-D6) z tejto skupiny; vznikajú ožarovaním provitamínov D. Najdôležitejší z nich je vitamín D3, ktorý vzniká po ultrafialovom ožarovaní 7-dehydrocholesterolu v koži zvierat. Najviac vitamínu D sa nachádza v pečeňovom oleji morských rýb. Potreba tohto vitamínu závisí od zemepisnej polohy, ročného obdobia, životného spôsobu a prostredia (dym a prach mestského ovzdušia môže pohltiť až polovicu ultrafialových lúčov), veku a pomeru vápnika a fosforu v potrave. Vitamín D umožňuje, aby sa vápnik a fosfor v organizme usadili a zabudovali do kostí. Pri nedostatku vitamínu D vzniká u detí krivica (rachitída), ktorej skryté znaky sa môžu vyskytovať ešte aj dnes, takže popri ultrafialovom žiarení musia deti dostávať aj vitamín D (D2vo forme Infadinu). Ochorenia z nedostatku vitamínu D u dospelých neprichádzajú u nás prakticky do úvahy. Pri hypervitaminóze D človek chudne a vápenatejú mu mäkké tkanivá.
Vitamín E (tokoferol)sa nachádza najmä v rastlinných olejoch. Poruchy z nedostatku tohto vitamínu u človeka nemajú osobitný význam, pretože ho je v bežnej strave dosť.
Vitamín K (fytochinón) sa nachádza v kapuste, karfiole, špenáte, hrachu, sójových bôboch, zelených rajčiakoch a v pečeni zvierat. Niektoré baktérie, ktoré žijú v tenkom čreve, produkujú aj tento vitamín. Nedostatok vitamínu K sťažuje prechod živín črevnou sliznicou pri neprítomnosti žlčových kyselín a pri chorobách, ktoré zhoršujú vstrebávanie tukov. Veľký význam vitamínu K je v tom, že zabezpečuje tvorbu protrombínu v pečeni, čím možno ochrániť človeka pred nebezpečenstvom ťažkého krvácania. Vitamín F. – Do tejto skupiny patria aj nenasýtené mastné kyseliny, kyselina linolová, linolénová a arašidonová.
Vitamín P. – Hlavnou zložkou tejto skupiny je rutín. Látky z okruhu vitamínu P sa nachádzajú takmer výlučne v rastlinách. Vitamíny rozpustné vo vode sa skladajú z vitamínu B komplexu vitamínu B2, vitamínu C a H.
Vitamín B1 (tiamín, aneurín). Jeho zdrojom je najmä plno zrnný a tmavý chlieb, ovsené vločky, bravčové mäso, strukoviny atď. Patrí medzi tie vitamíny, ktorých má dnes človek oproti našim predkom nedostatok. Na vine je súčasná technika mletia múky, ktorá ju pre belosť chleba a pečiva oberá o vitamíny tejto skupiny. K tomu pristupuje aj skutočnosť, že čím väčšia je spotreba cukrov, tým väčšia je aj potreba tohto vitamínu. Zápaly nervov alkoholikov spôsobuje istý nedostatok vitamínu B 1.
Vitamín B2 (riboflavín). Možno ho nájsť najmä v mlieku, syroch, vajciach, pečeni a v kvasniciach. Pri jeho nedostatku vznikajú zápaly ústnych kútikov a pier a ťažkosti pri hltaní. Zúčastňuje sa aj na viacerých chemických reakciách v živej hmote. Je dosť stabilný pri varení, ale ničí sa pri státí mlieka na slnečnom svetle (takto sa ho stratí asi 85 %).
Nikotínamid (ináč aj PP). Nachádza sa najmä v obilninách, ovocí, pečeni, hydine a v mäse. Jeho nedostatok spôsobuje pelagru (kožné zápaly, hnačky a prejavy neuropsychických porúch), v rozvojových krajinách nezriedka i smrť.
Vitamín B6 (pyridoxín, a der mín) je dôležitý pri premene bielkovín a tukov a známe je jeho použitie pri chorobách nervov a svalov. Kyselina pantoténová, obsiahnutá v pečeni, obličkách, kvasniciach a vajciach, má význam v tom, že sa používa pri niektorých ochoreniach vlasov. Vitamín B12 (kobalamín) sa stal legendárnym tým, že dnes lieči zhubnú málokrvnosť a je zatiaľ jediným známym vitamínom, ktorý obsahuje vo svojej zložitej molekule kov, a to kobalt.
Vitamín H (biotín)obsahujú kvasnice, mlieko, zemiaky, vajcia a pečeň. Bunky ho potrebujú neveľa. Vitamín C je azda najpopulárnejší zo všetkých. Ide o látku, ktorej nedostatok už od čias Kolumba po stáročia zapríčiňoval námornícku „chorobu z povolania”. Trvalo však veľmi dlho, kým sa ju roku 1937 podarilo Szent-Gyorgyimu syntetizovať z obličiek hovädzieho dobytka, za čo mu udelili aj Nobelovu cenu. Zdrojom vitamínu C pre človeka sú iba potraviny, práve tak ako v prípade opice a morčaťa. Väčšina zvierat, napríklad potkan, zajac a krava, vytvára však vitamín C vo vlastnej pečeni. Najvhodnejšími zdrojmi vitamínu C sú ovocie, zelenina, sušené slivky, kapusta a zemiaky. Vitamín C je mimoriadne nestály, pretože sa v prítomnosti kyslíka, najmä pri varení, rozkladá. Možno ho však zachrániť tak, že sa zelenina iba ľahko povarí a tekutina sa ďalej zužitkuje, napríklad pri príprave polievok.
Jeho účinky v organizme sú veľmi pestré. Zúčastňuje sa na tvorbe kostí a zubov, na regulácii oxidačno redukčných procesov, na tvorbe medzibunkovej hmoty a na ďalších metabolických procesoch. Napomáha aj hojenie rán, priaznivo pôsobí v prevencii kôrnatenia tepien.
Znížený prívod vitamínu C je azda najčastejšou poruchou ľudského zdravia. Najmä v zime a na jar dostávame menej tohto vitamínu a následky všetci dobre poznáme: únava, nechuť do jedenia, závraty, znížená odolnosť voči infekčným ochoreniam.
Súhlasím s tým, že vitamíny rozumne dnes nahrádza zdravá výživa. Ale to je tiež tenký ľad a chce to odborníka, aby tie vitamíny boli vyvážené, pretože rovnako ako ich nedostatok, tak aj ich nadbytok škodí. Veľmi ma zaujal článok namzenam.sk/5-vitaminov-ktore-by-nemali-chybat-ziadnej-zene/ ktorý pekne opisuje, na ktoré vitamíny si je treba dávať zvýšený pozor. Pokiaľ ale nie sme schopný to zabezpečiť stravou, aj tak musíme siahnuť po produktoch z lekárne. Dnešná doba a stres nie sú celkom priamoúmerné zdravému stravovaniu našich predkov.