Zdravé koreniny a ich účinky

Kontrolný úrad  potravín a liečiv (The Food and Drug Administration – FDA) definuje koreniny ako aromatickú zeleninu, ktorá sa v gastronómii používa vcelku alebo v pomletom stave nie s cieľom poskytnúť výživu, ale skôr ako chuťová prísada.

O ich dôležitosti svedčí aj to, že ľudia od praveku až do dnešných čias, od Ameriky až po Ďaleký východ, poznali a používali koreniny. Už naši predkovia poznali rôzne bylinky, ktoré pridávali k jedlám. Mnohé druhy korenia sa k nám dostali pričinením moreplavcov a doniesli k nám exotický nádych cudzích krajín. Tešili sa veľkej obľube a boli veľmi vzácne. Cesta za korením, samozrejme aj snaha obchodníkov zvýšiť svoje zisky, bola pravdepodobne jednou z hlavných príčin Kolumbovej cesty na západ. Krištof Kolumbus síce nedoplával do Indie, ale objavil pre Európanov Ameriku.

Ako koreniny sa označujú rastlinné druhy, z ktorých jednotlivé časti (kôra, listy, vňať, plody, semená, korene a cibule) sa buď v čerstvom stave, alebo (ak je to potrebné) upravené ako korigenciá chuti a vône používajú v potravinárstve či domácnosti. Krajinou s ich najväčším používaním je India, kde na jednu osobu ročne pripadá v priemere až 3000 g korenín. Z obsahových látok sa v prvom rade využívajú silice ako heterogénna zmes látok rôznej chemickej štruktúry. Využívajú sa na zlepšenie chuti či vône.

Mnohé regionálne kuchyne používajú špecifické koreniny. Tak napr. kurkuma a karí korenie sú charakteristické pre indickú kuchyňu, bazalka, cesnak a oregano pre stredomorskú kuchyňu. V minulosti sa rovnako koreniny používali pre ich konzervačné účinky, v neposlednom rade v prírodnej medicíne ako liečivé prostriedky, mnohé z nich nachádzajú uplatnenie aj v kozmetike. Ich farmakologické účinky preukázali viaceré klinické štúdia. Tým, že koreniny obsahujú zložky, napríklad enzýmy, vitamíny, éterické oleje, glykozidy, alkaloidy, minerálne látky, rôzne kyseliny a horčiny a mnoho iných ešte nepreskúmaných látok, pôsobia na náš organizmus oživujúco, regulujú trávenie, pôsobia ako katalyzátory a v nemalej miere pôsobia ako liek.

Koreniny sú zvlášť bohaté aj na sekundárne rastlinné látky. Tieto dávajú listom, koreňom a semenám nezameniteľnú arómu ale sú rovnako zodpovedné za mnohé zdraviu prospešné účinky. Je už dávno známe, že rasca, fenikel a aníz uvoľňujú kŕče, šalvia a klinčeky potláčajú rozmnožovanie baktérii a zázvor pôsobí preventívne proti bujneniu rakovinových buniek.

Posledné desaťročia vzrastá záujem hlavne o koreniny so značným antioxidačným, protizápalovým či protinádorovým účinkom. Medzi koreniny a bylinky s najväčšou antioxidačnou aktivitou patria:

  • v čerstvom stave oregano, tymián, šalvia, mäta piepomá,
  • v sušenom stave škorica, klinček a nové korenie.

Z hľadiska vysokej biologickej aktivity a antioxidačnej aktivity sú najviac študované koreniny kurkuma (kurkumín), zázvor (gingerol), čili korenie (kapsaicín) a klinčeky (eugenoľ). Z čeľade hluchavkovitých mäta, tymián, majorán, oregano, bazalka a rozmarín z hľadiska obsahu antioxidantov – kyseliny ursulovej, kyseliny perilovej, D-limonénu, karvakrolu, tymolu, karnozolu a luteolínu. Z čeľade mrkvovitých sú predmetom záujmu petržlen, koriander, rasca, fenikel, aníz a trebuľka pre obsah anetolu, apigenínu apolyacetylénov. V súčasnosti k najsilnejším protizápalovým látkam patria kurkumín v indickom korení a gingerol v zázvore. Okrem nich sa intenzívne študujú aj rozmarín, bobkový list, rasca, kôpor, škorica a petržlenová vňať z hľadiska potláčania zápalových reakcií organizmu. Výskum preukázal, že tieto môžu blokovať COX-2 a tento ich účinok je najdôležitejší v protirakovinovej aktivite týchto potravín. Kurkumu a zázvor môžeme považovať za viacfunkčné ochranné prostriedky schopné ovplyvňovať rast rakovinových buniek predovšetkým priamym pôsobením na mikronádory, ale aj nepriamymi účinkami, napríklad znižovaním chronického zápalu, ktorý podporuje rozvoj nádoru. Protinádorové účinky sa pripisujú aj terpénom karvakrol, tymol, perilylalkohol odvodených od hluchavkovitých, ktoré po pridaní k nádorom znižujú ich proliferáciu v niektorých prípadoch až zánik. Luteolín obsiahnutý v tymiáne a mäte má komplexnú protirakovinovú iktivitu. Je silným potenciálnym inhibítorom angiogenézy tým, že má schopnosť zabrzdiť získavanie špeciálnych buniek na tvorbe siete krvných ciev, ktoré nádory využívajú pre svoj rast. Tento inhibičný efekt je o to zaujímavejší, že prebieha pri relatívne nízkych Koncentráciách luteolínu. Podobný efekt má aj apigenín najmä v petržlene a zeleri, ktorý sa vyznačuje veľmi silnou protinádorovou aktivitou. Uvedená látka výrazne spomaľovala rast rakovinových buniek prsníka, hrubého čreva, pľúc a prostaty. Mechanizmus účinkuje priame pôsobenie na rakovinové bunky a nepriame obmedzovanie zápalových procesov.

Vo všeobecnosti koreniny a bylinky majú vplyv na enzýmy I. fázy (zúčastňujú sa aktivizácii karcinogénnych látok) ako aj enzýmy II. fázy (tieto sú zapojené do prirodzených detoxikačných procesov). Priaznivý vplyv na uvedené enzýmy majú bioaktívne látky prítomné v rozmaríne, kurkume, zázvore, cesnaku, čiernom korení či paprike.

Príklady korenín a bylín s protinádorovým účinkom

Korenina, bylinka

Účinné bioaktívne látky

Vplyv na enzýmy dôležité pri karcinogenéze

cesnak dialylsulfid (DAS)  dialylsulfón (DASO) dialylsulfoxid (DASO) enzýmy I.fázy CYP2E1
čierne korenie piperín enzýmy I.fázy (CYP2B,CYP2C, CYP2E)
rozmarín rozmarínový extrakt rozmarínový olej (1,8- cineol) enzýmy I.fázy (CYP2B1) enzýmy II.fázy (glutation-S-transferáza—GST, quinínreduktáza -QR, UDP- glukuronozyl-transferáza-UGT
kurkuma kurkumín enzýmy I.fázy (CYP1A1, CYP1A2,CYP2B1) enzýmy II. fázy (glutatión – S- transferáza-GST, quinínreduktáza – QR

Nedávne výskumy naznačujú, že protirakovinové vlastnosti byliniek a korenín majú priamy vzťah k ich schopnosti blokovať zápal. Kurkuma, zázvor či čili papriky, klinčeky a fenikel, mäta, tymián a bazalka obsahujú látky, ktoré blokujú aktiváciu NFkB, teda znižujú tvorbu COX – 2 – zabraňujúc tým vzniku zápalu. V súčasnosti sa koreniny a bylinky označujú aj pod názvom GRAS (Generally Recognized As Safe).

Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *