Zeler voňavý – Apium graveolens

Rastlina má veľmi nízku kalorickú hodnotu. Zelerová vňať obsahuje len 16 kalórií na 100 g hmotnosti a množstvo nerozpustnej vlákniny, ktorá v kombinácii s iným diétnym režimom môže pomôcť znížiť telesnú hmotnosť a hladinu cholesterolu v krvi.

Zeler je funkčná potravina. Listy sú bohatým zdrojom flavonoidov, antioxidantov, ako je zeaxantín, luteín a betakarotén, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred vznikom rakoviny a majú tiež posilňujúce funkcie na ľudský organizmus.

Listy zeleru sú dobrým zdrojom vitamínu A. 100 g čerstvého zeleru obsahuje 15% dennej odporúčanej dávky tohto vitamínu. Vitamín A a beta karotén sú prírodné antioxidanty. Vitamín A je tiež dôležitý pre udržanie zdravej sliznice, kože a zraku. Konzumácia prírodných potravín bohatých na flavonoidy pomáha ochrániť pľúca a ústnu dutinu pred rakovinou.

Plody zeleru sú mimoriadne bohaté na esenciálne oleje, najmä limonén, selinén a alkyl – ftalidy resp. zlúčeniny zodpovedajúce za jeho charakteristickú vôňu – anhydrid kyseliny sedanónovej, ťurokumaríny (bergaptén, xantotoxin, izomperatonín), ďalej obsahujú flavonoidy resp. alkaloidy (fulkarinol). Plody pôsobia stimulačne na močové ústrojenstvo.

Zeler je bohatý na mnohé životne dôležité vitamíny, vrátane kyseliny listovej (obsahuje 9% ODD), riboflavín, niacín a vitamín C, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne fungovanie metabolizmu.

Čerstvý zeler je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, ktorého obsahuje asi 25% ODD. Vitamín K pomáha zvýšiť hustotu kostnej hmoty podporou činnosti v kostiach. Zároveň pomáha pri ochrane mozgu tým, že bráni neurálnemu poškodeniu u pacientov s Alzheimerovou demenciou.

Zeler je veľmi dobrým zdrojom minerálnych látok, ako je draslík, sodík, vápnik, mangán a horčík. Draslík je dôležitou zložkou bunkových a telesných tekutín, ktoré pomáhajú kontrolovať tepovú frekvenciu a krvný tlak. Treba vyzdvihnúť aj významný obsah kremíka mimoriadne dôležitý pre obnovu kĺbov, kosti, ciev či spojivových tkanív.

Listy zeleru a semená obsahujú mnoho základných éterických olejov, ktoré obsahujú terpény, väčšinou limonén, (75-80%) a seskviterpén ako fí-selinén (10%) a humulén, ale jeho charakteristická vôňa vzniká v dôsledku chemických látok, známych ako ftalidy.

V tradičnej čínskej medicíne ho odporúčajú už stáročia a jeho užitočnosť potvrdzujú aj výskumy. Vo výskume, v ktorom sa laboratórnym zvieratám podával zeler, znížil tlak o 12 – 14 %, čo v prípade človeka by znamenalo konzumáciu štyroch výhonkov. Za uvedené účinky zodpovedajú ftalidy. Klinické štúdie preukázali, že ftalidy spôsobujú uvoľňovanie svalových tkanív v stenách ciev a tým zvyšujú celkový prietok krvi. Ftalidy okrem toho znižujú hladinu stresových hormónov.

Esenciálny olej získaný extrakciou zo zeleru sa používa ako účinná látka v upokojujúcich liekov na nervozitu, osteoartrózu a artritídu. Okrem toho, semená zeleru a korene majú diuretické účinky. Tiež pomáhajú pri sekrécií materského mlieka. Zeler má povzbudzujúce a posilňujúce vlastnosti.

Zeler obsahuje len 16 kalórií na 100 g lístia a spolu s početnými zdraviu prospešnými vlastnosťami, ktoré mu dodávajú fytoživiny, ako sú flavonoidy, kyselina listová, vitamín A, vitamín K, minerálne látky a ďalšie vitamíny, má všetky znaky, ktoré ho zaraďujú medzi cenné nízkokalorické funkčné potraviny.

Fenolové kyseliny potláčajú pôsobenie prostaglandínov, ktoré podporujú rast nádorových buniek.

U citlivých jedincov pre obsah furokumarínov môže vyvolať fotosenzitívnu reakciu.

Zeler sa používa v doplnkových liekoch na zníženie krvného tlaku, k úľave od trávenia, a ako protizápalová látka. Je tiež používaný ako diuretikum pre odstránenie prebytočnej vody z tela.

Éterické oleje v semenách, byline a koreni pôsobia ako liek proti nadúvaniu, ochorenia nervového systému, ako sú bolesti hlavy a nervovej podráždenosti. Bylina je tiež osvedčená, ako liek užitočný pri reumatizme.

Živiny v zeleri (v 100 g)

Živiny % ODD
energia 42 kcal 2%
sacharidy 9,20 g 7%
proteíny 1,5 g 3%
tuk celkom 0,30 g 1%
cholesterol 0 mg 0%
vláknina 1,8 g 5%

Vitamíny

kyselina listová 8 |ug 2%
niacín 0,700 mg 4%
kys. pantoténová 0,352 mg 6%
pyridoxín 0,165 mg 13%
riboflavín 0,060 mg 5%
tiamín 0,050 mg 4%
vitamín A 0 IU 0%
vitamín C 8 mg 13%
vitamín E 0,36 mg 2%
vitamín K 41 jug 34%

Elektrolyty

sodík 100 mg 6,5%
draslík 300 mg 6,5%

Minerálne látky

vápnik 43 mg 4,3%
meď 0,070 mg 8%
železo 0,70 mg 9%
horčík 20 mg 5%
mangán 0,158 mg 7%
fosfor 115 mg 16%
zinok 0,33 mg 3%

Fytoživiny

luteín-zeaxantín 1 jug
Please follow and like us:
0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *